Ak chcete “minimálku” 3000 eur - zamestnajte sa v Ženeve
17 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

Všetci zamestnanci budú mať minimálnu mzdu 3 600 eur mesačne, rozhodol sa kantón Ženeva vo Švajčiarsku po výsledku referenda, pretože „v Ženeve sa nedá vyžiť z platu menej ako 4 000 frankov mesačne“.


Novinku, ktorú podporili odbory a ľavica, schválilo 58,15 percenta tých, ktorí sa zúčastnili na referende. Zároveň sa minimálna mzda v Ženeve stala najvyššou na celom svete. Informuje portál lastampa.it a pridáva ešte aj údaj o minimálnej hodinovej mzde - 23 frankov, čo je necelých 21,5 eur na hodinu, čo je viac ako dvojnásobok sadzby, ktorá sa platí napríklad v susednom Francúzsku.

Zaručená minimálna mesačná mzda bude stanovená na 4 086 švajčiarskych frankov za 41-hodinový pracovný týždeň, alebo na 49 000 švajčiarskych frankov ročne. Už v rokoch 2011 a 2014 boli občania švajčiarskeho kantónu vyzvaní, aby hlasovali o tejto otázke, v týchto prípadoch však zvíťazilo „nie“. Tentokrát to šlo inak, možno aj v dôsledku hospodárskej krízy vyvolanej pandémiou Covid-19. Existujú ďalšie dva kantóny vo Švajčiarsku, v ktorých je garantovaná minimálna mzda - norma, proti ktorej sa obchodné kruhy a pravica vždy stavajú - Neuchâtel a Jura.

Ženeva, turistická a obchodná destinácia, je jedným z najdrahších miest na svete a je druhou vo Švajčiarksku po Zürichu, ktorá má najväčší počet superbohatých. V skutočnosti existuje 1344 Ženevanov s majetkom väčším ako 30 miliónov dolárov. Covid-19 však ovplyvnil aj ekonomickú štruktúru švajčiarskeho mesta, v ktorom došlo k nárastu počtu ľudí nútených obrátiť sa na potravinovú banku.

Švajčiarsko si stanovilo cieľ klimatickej neutrality do roku 2050
Švajčiarsko sa stalo ďalšou krajinou, ktorá oznámila, že chce dosiahnuť tzv. klimatickú neutralitu do roku 2050. Ako v stredu oznámila švajčiarska vláda, tento cieľ stanovila "na základe nových vedeckých záverov", ktoré vlani zverejnila komisia... Čítať ďalej
28 | 08 | 2019 | TASR