Z Bajkonuru priletela raketa k ISS po superrýchlej dráhe
16 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

Tri hodiny a niečo od štartu k priblíženiu k vesmírnej stanici. Toľko trvá novému Sojuzu let po novej dráhe s ľudskou posádkou.


Kozmická loď Sojuz MS-17 zakotvila na ISS a vytvorila rekord v rýchlosti letu na stanicu
Posádka strávi na obežnej dráhe 177 dní. Informoval o tom portál tass.ru. Kozmická loď Sojuz MS-17 s tromi členmi posádky odletela na ISS prvýkrát pomocou schémy dvoch obletov, čím vytvorila rekord v rýchlosti letu na stanicu - asi tri hodiny a sedem minút.

Ruskí kozmonauti Sergj Ryžikov a Sergej Kud-Sverčkov, ako aj americká astronautka Kathleen Rubins, už ukotvili svoju loď k ISS. Teraz bude musieť posádka Medzinárodnej vesmírnej stanice skontrolovať tesnosť dokovania, potom sa vyrovná tlak medzi kozmickou loďou s posádkou a ISS. Potom sa budú môcť kozmonauti presunúť na stanicu.

Nosná raketa Sojuz-2.1a bola vypustená z kozmodrómu Bajkonur o 08:45 moskovského času.

Vesmírnej stanici ISS hrozí zrážka s vesmírnym odpadom, je nutný úhybný manéver
Dráha Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) bude upravená tak, aby sa zabránilo kolízii s americkou kozmickou loďou, informovala ruská vesmírna agentúra Roskozmos. Čítať ďalej
14 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


Posádka strávi na obežnej dráhe 177 dní. Počas tejto doby Ryžikov a Kud-Sverchkov uskutočnia 55 vedeckých štúdií a experimentov, z toho štyri nové. Ďalej budú pokračovať v hľadaní úniku vzduchu v prechodovom oddelení modulu Zvezda. Astronauti urobia dva výstupy do vesmíru. Jeden z nich je naplánovaný na november 2020, druhý na február 2021. Plánujú sa pripraviť na budúci rok odpojenie a likvidáciu modulu Pirs. Je to nevyhnutné, aby sa vytvoril priestor pre nový modul Science, ktorý poletí k ISS v apríli 2021.

Teraz sú na ISS aj kozmonauti agentúry Roskozmos Anatolij Ivanišin a Ivan Wagner, ako aj astronaut NASA Chris Cassidy.

Posádka ISS sa presťahuje do ruského modulu kvôli "nadmernému" úniku vzduchu
Na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) bola zistená „nadmerná“ miera unikajúceho vzduchu. Posádka teraz strávi víkend v izolácii, kým sa neodstráni problém, informuje portál RT. Čítať ďalej
21 | 08 | 2020 | Marek Molnár