Remdesivir nemá podľa nových testov WHO vplyv na prežitie nakazených
16 | 10 | 2020 I Timotej Dudka

Klinické testy v rámci programov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) tvrdia, že podávanie látky remdesivir nemá žiadny alebo len malý vplyv na dĺžku hospitalizácie a na šancu na prežitie pacientov s chorobou Covid-19. K obdobným záverom štúdie WHO došli aj u látok hydroxychlorochín, lopinavir a interferón beta, informuje portál Ihned.cz.


Podľa výrobcu remdesiviru, americkej spoločnosti Gilead, nie sú dáta z klinických testov WHO v súlade s predchádzajúcimi údajmi. Tento týždeň česká vláda objednala 10 000 dávok uvedeného lieku za viac ako 200 miliónov korún (viac ako 730 000 eur).

Štúdia, ktoré sa uskutočnili v 30 krajinách, sa zamerali na vplyv podávania liekov na celkovú úmrtnosť pacientov, na nutnosť zavedenia pľúcnej ventilácie a na dĺžku hospitalizácie pacientov,“ uviedla WHO. Štúdium obsahujúce výsledky testov bude publikované v špecializovanom časopise a v súčasnosti je vo fáze revízie.

USA schválili liek remdesivir pre pacientov s koronavírusom, oznámil Trump
Štúdia ukázala, že antivírusový liek remdesivir skracuje u hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19 čas vyliečenia o 31 percent, čiže v priemere približne o štyri dni. Americký Úrad pre potraviny a liečivá (FDA) však vo vyhlásení uviedol,... Čítať ďalej
02 | 05 | 2020 | TASR


Šesťmesačné klinické testy tímov Svetovej zdravotníckej organizácie v tridsiatich krajinách sveta zahrnuli približne 11 000 pacientov.

Americká spoločnosť Gilead, ktorá remdesivir vyrába, nechcela výsledky výskumu komentovať. Uviedla však, že jeho výsledky nie sú v súlade s údajmi z predchádzajúcich štúdií, ktoré naopak prínos lieku potvrdili. Gilead minulý týždeň zverejnil výskum, podľa ktorého remdesivir urýchlil úspešnú liečbu pacientov s chorobou Covid-19 a znížil ich úmrtnosť. Výsledky štúdii boli vydané v časopise The New England Journal of Medicine.

Látka remdesivir, ktorú vyvinul tím pod vedením českého vedca Tomáša Tehliara, pôvodne mala slúžiť pre liečbu nakazených ebolou v Kongu. Liek je však od marca nasadzovaný aj pri liečbe pacientov s koronavírusom.

Remdesivir má "jasný účinok" pri liečbe ochorenia COVID-19, tvrdí expert Bieleho domu
Popredný americký odborník na infekčné choroby a hlavný poradca prezidenta Donalda Trumpa pre pandémiu koronavírusu Anthony Fauci , vyhlásil, že americká farmaceutická spoločnosť Gilead už vedie rokovania s vládou o skorom uvoľnení remdesiviru pre... Čítať ďalej
30 | 04 | 2020 | TASR


Česká vláda tento týždeň schválila nákup 10 000 dávok tohto lieku za 205 miliónov korún. Od budúceho roka bude remdesivir hradený poisťovňami bežným spôsobom podľa úhradovej vyhlášky.

Podľa vedúceho lekára Kliniky anestézie, resuscitácie a intenzívnej medicíny Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe Martina Balíka remdesivir v súčasnosti najviac pomáha hospitalizovaným s ľahším priebehom ochorenia Covid-19, aby sa ich stav nezhoršil.