Nechať koronavírus voľne sa šíriť kvôli „stádovej imunite“ je neetické, tvrdí WHO
16 | 10 | 2020 I Diana Zaťková
Svetová zdravotnícka organizácia varovala pred myšlienkou umožniť Covidu-19 jednoduché šírenie v spoločnosti a označila tento prístup „stádovej imunity“ v boji proti pandémii za „neetický, informuje portál RT.




"Stádová imunita sa nikdy v histórii verejného zdravia nepoužívala ako stratégia reagujúca na prepuknutie choroby, nieto ešte na pandémiu," uviedol šéf WHO Dr. Tedros Ghebreyesus počas pondelkového virtuálneho brífingu a označil túto myšlienku za "neetickú".

Tedros dodal, že imunita v stáde proti vírusu sa zvyčajne dosahuje, keď je veľká väčšina populácie - 80 percent, v prípade obrny - zaočkovaná, a nie zámerne infikovaná. „Drvivá väčšina ľudí vo väčšine krajín zostáva náchylná na tento vírus,“ uviedol a dodal, že „umožnenie voľného šírenia nebezpečného vírusu, ktorému úplne nerozumieme, je jednoducho neetické. To nie je možnosť.“

Tedrosove slová zazneli niekoľko dní po tom, čo Dr. David Nabarro z WHO varoval svetových vodcov pred používaním lockdownu ako „primárnej metódy kontroly“ vírusu.

Pozor, máte tieto príznaky? Do práce a medzi ľudí rozhodne radšej nechoďte!
Posledné dni sa hromadia prípady, keď sa COVID-19 potvrdil u osôb, ktoré napriek klinickým príznakom navštevovali pracoviská, školy či verejné priestranstvá a nákazu tak rozšírili ďalej. Čítať ďalej
13 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Nabarro vysvetlil, že odstávky kupujú systémom zdravotnej starostlivosti čas iba na „reorganizáciu, preskupenie a vyváženie zdrojov“ a majú katastrofálne ekonomické dôsledky, ktoré zhoršujú chudobu a nerovnosť v spoločnosti. WHO nie vždy bola proti blokádam, ale na začiatku pandémie varovala, že pokiaľ nebudú sprevádzané vhodnými systémami izolácie a sledovania kontaktov, iba pozastavia šírenie vírusu. Organizácia navyše v januári a februári neodporúčala cestovné obmedzenia.

Lokálne blokovania sú však jedným z nástrojov, ktoré sa v súčasnosti používajú v snahe rýchlo sa vzchopiť. Predseda vlády Boris Johnson vo Veľkej Británii v pondelok ohlásil trojstupňový systém miestnych obmedzení závislých od miery infekcie v rôznych oblastiach, zatiaľ čo francúzska vláda minulý týždeň vyhlásila, že niektoré miestne obmedzenia zostanú v platnosti minimálne do konca z roku 2020. V Írsku špecialisti na choroby varovali verejnosť, že Dublin môže byť uzamknutý roky, hoci oficiálni poradcovia zatiaľ neurobili také odvážne vyhlásenia.

Lekára, ktorého spomínal v súvislosti s COVID-19, nakazila sestrička. Je vo veľmi vážnom stave
Igor Matovič spomenul cez víkend prípad lekára, ktorý leží v nemocnici na umelej pľúcnej ventilácii a pravdepodobne zomrie. Ide o všeobecného lekára z Oravy, ktorý skončil s ochorením Covid-19 v ružomberskej nemocnici. Čítať ďalej
13 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Nie všetci však zvolili rovnaký prístup. Vláda vo Švédsku nikdy nerealizovala lockdown, a zatiaľ čo prípady sa začali v posledných týždňoch zvyšovať, úmrtia zostávajú mimoriadne nízke. Od piatku sa nehlásia žiadne. Úmrtia vo Švédsku však boli vysoké už na začiatku pandémie, pričom väčšina sa vyskytla v domovoch dôchodcov.

Na celom svete je zaznamenaných takmer 38 miliónov prípadov Covid-19 spolu s viac ako miliónom úmrtí. USA zaznamenali najvyšší počet prípadov a úmrtí na svete, a to 7,7 milióna, respektíve takmer 215 000.

Na podanie daňových priznaní odsunutých pre koronakrízu zostávajú necelé tri týždne
Daňovníkom, ktorí pre koronakrízu doposiaľ nepodali daňové priznania za minulý rok, zostávajú na podanie daňových priznaní necelé tri týždne. Daňové priznanie totiž musia daňovníci podať a daň aj zaplatiť do 2. novembra tohto... Čítať ďalej
13 | 10 | 2020 | SITA