Japonsko vypustí do mora milión ton kontaminovanej vody z havarovanej elektrárne Fukušima
16 | 10 | 2020 I Mário Martinka

Miestne médiá tvrdia, že vypúšťanie by sa mohlo začať v roku 2022, pričom ukončenie by trvalo desaťročia. Miestni rybári tvrdia, že tento krok zničí ich priemysel


Mediá uviedli, že práce na vypúšťaní vody, ktorá je uložená vo viac ako 1 000 nádržiach, sa začnú najskôr v roku 2022 a ich vypúšťanie bude trvať desaťročia, píše theguardian.com. Oficiálne rozhodnutie o vypustení vody by mohlo prísť do konca mesiaca, uviedla tlačová agentúra Kyodo a ukončila tak roky debát o tom, čo urobiť s vodou. Vláda zvažovala aj ďalšie možnosti ako odparovanie alebo výstavbu ďalších zásobníkov v iných lokalitách. Vládny prestavitelia však už dávno naznačili, že dávajú prednosť možnosti vypustenia vody do blízkeho Tichého oceánu, a to aj napriek odporu miestnych rybárov, ktorí tvrdia, že to zvráti roky práce na obnovení reputácie ich priemyselného odvetvia.

Vláda uviedla, že bude naďalej podporovať riešenie situácie vo Fukušime a bude riešiť aj obavy rybárov, ktorí tvrdia, že spotrebitelia sa budú po vypustení radioaktívnej vody vyhýbať ich úlovkom. Proti tomuto kroku sa stavajú aj environmentálne skupiny, zatiaľ čo susedná Južná Kórea, ktorá stále zakazuje dovoz morských plodov z regiónu, opakovane vyjadrila znepokojenie a tvrdí, že vypúšťanie vody predstavuje „vážnu hrozbu“ pre morské prostredie.
Problémom je trícium

Skladovacie priestory v areáli jadrovej elektrárne sa rýchlo zapĺňajú a vytvára sa tak tlak na rozhodnutie o osude kontaminovanej vody. Prevádzkovateľ elektrárne, spoločnosť Tokyo Electric Power (Tepco), odhaduje, že všetky dostupné nádrže budú do leta 2022 plné. Minulý mesiac sa v 1044 nádržiach skladovalo 1,23 milióna ton vody, ktorá sa kontaminovala zmiešaním s vodou, ktorá zabránila roztaveniu troch poškodených jadier reaktora. Množstvo odpadovej vody sa zvyšuje denne o 170 ton. Pokročilý systém spracovania tekutín spoločnosti Tepco odstraňuje z vody vysoko rádioaktívne látky, ale nedokáže odfiltrovať trícium, rádioaktívny izotop vodíka, ktorý jadrové elektrárne bežne zriedia a vypúšťajú spolu s vodou do oceánu.

Japonský premiér sa vzdáva mandátu pre vážne dôvody
Najdlhšie úradujúci predseda vlády krajiny vychádzajúceho slnka Šinzó Abe odstupuje z funkcie. Premiérske kreslo opúšťa po druhýkrát a príčinou sú opäť zdravotné problémy. Čítať ďalej
28 | 08 | 2020 | Natália Sollárová


Skupina odborníkov, ktorá radí vláde, začiatkom tohto roka uviedla, že vypustenie vody patrí medzi „najrealistickejšie možnosti“. Odborníci tvrdia, že trícium, rádioaktívny izotop vodíka, je pre človeka škodlivý iba vo veľmi vysokých dávkach. Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu tvrdí, že je možné odfiltrovanú odpadovú vodu zriediť morskou vodou skôr, ako sa vypustí do oceánu. Voda vo Fukušime sa pred uvoľnením zriedi vo vnútri elektrárne, takže je 40-krát menej koncentrovaná. Podľa denníka Yomiuri Shimbun bude celý proces trvať 30 rokov.

Hiroshi Kishi, prezident celoštátnej federácie rybárskych družstiev na stretnutí s hlavnýn tajomníkom kabinetu Katsunobu Katom vyjadril nesúhlas s týmto krokom. Kato novinárom povedal, že rozhodnutie o vode „by malo byť urobené rýchlo“, aby sa zabránilo ďalším oneskoreniam pri vyraďovaní elektrárne z prevádzky - nákladná a zložitá operácia, ktorá by mala trvať asi 40 rokov.

Japonsko zaznamenalo najrýchlejší hospodársky pád ekonomiky
Japonské hospodárstvo zaznamenalo najrýchlejšie tempo pádu ekonomiky počas boja proti pandémii koronavírusu. Čítať ďalej
17 | 08 | 2020 | Mário Martinka