Hrozba vesmírneho odpadu rastie, varuje Európska vesmírna agentúra
16 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Napriek úsiliu bojovať proti problému vesmírneho odpadu na obežnej dráhe okolo našej planéty vydala Európska vesmírna agentúra (ESA) znepokojujúcu správu, ktorá naznačuje, že problém sa zhoršuje a časom môže mať až drtivé následky, informuje portál RT.


Vesmírny odpad sa hromadí od priekopníckych vesmírnych misií, ako je vypustenie Sputniku 1 v októbri 1957 a mesačná misia Apolla 11 v júli 1969.

Raketové zosilňovače, zaniknuté satelity a rôzne kozmické odpadky teraz na obežnej dráhe výrazne prevyšujú prevádzkové plavidlá. S každým novým vypustením satelitu a misiou na ISS stúpa riziko kolízie, pretože objekty sa navzájom ničia a vytvárajú ešte viac odpadu.

Začiatkom tohto roka existovali obavy, že by mohlo dôjsť k zrážke dvoch starých satelitov, zatiaľ čo Medzinárodná vesmírna stanica bola tiež nútená vykonať núdzové manévre, aby sa len v roku 2020 zabránilo kolízii trikrát.



Za posledných 20 rokov sa ročne uskutočnilo zhruba 12 takých udalostí a ich počet stúpa. Jeden model ESA naznačuje, že existuje viac ako 130 miliónov kusov vesmírneho odpadu s dĺžkou menšou ako milimeter.

V atmosfére sa pravidelne rozpadajú aj zaniknuté vesmírne stanice a satelity, ktoré zväčšujú veľkosť a hustotu existujúcich trosiek. ESA však vo svojej najnovšej správe zdôrazňuje prioritu zabráneniu orbitálnych výbuchov.

Bill Gates tvrdí, že život sa vráti do normálu až po zavedení druhej generácie vakcín proti Covid-19
Technologický magnát Bill Gates uviedol, že život sa môže vrátiť do normálnych koľají, až keď bude druhá generácia vakcín proti Covid-19 široko dostupná a vírus bude odstránený po celom svete, informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 10 | 2020 | Marek Molnár


"Najväčším prispievateľom k súčasnému problému vesmírneho odpadu sú výbuchy na obežnej dráhe spôsobené zvyškovou energiou - palivom a batériami - na palube kozmických lodí a rakiet," uviedol Holger Krag, vedúci programu pre bezpečnosť vesmíru v rámci ESA.

„Napriek tomu, že roky existujú opatrenia, ktoré tomu majú zabrániť, nevidíme žiadny pokles počtu takýchto udalostí. Trendy smerom k ukončeniu misie sa zlepšujú, ale pomalým tempom,“ dodal Holger.

Agentúra zdôrazňuje potrebu plodnejšieho využívania opakovane použiteľných rakiet na zníženie množstva orbitálneho detritu, ako aj lepších konštrukčných techník kozmických lodí, vďaka ktorým je menej pravdepodobné, že sa postupne postupne rozpadnú.

Ruská vesmírna agentúra sa snaží vytvoriť lacnejšiu raketu pre posádku lode Crew Dragon
Ruská vesmírna agentúra sa spojí so súkromnou spoločnosťou na zostrojení opakovane použiteľnej kozmickej lode v snahe konkurovať rakete posádky Crew Dragon, ktorá je vyrobená spoločnosťou SpaceX od Elona Muska. Odhady naznačujú, že ruský projekt... Čítať ďalej
12 | 10 | 2020 | Marek Molnár