Výsledkom reformy samosprávy musí byť to, aby sa ušetrili financie, tvrdí Heger
15 | 10 | 2020 I TASR

Výsledkom reformy samosprávy musí byť to, aby sa ušetrili financie. Zhodli sa na tom po rokovaní o reforme samosprávy na Ministerstve financií SR podpredseda vlády a minister financií Eduard Heger (OĽANO), primátor Bratislavy Matúš Vallo a niektorí predstavitelia bratislavských a košických mestských častí.


V diskusii o reforme chce rezort financií pokračovať aj so Združením miest a obcí Slovenska, ako aj s Úniou miest Slovenska. "Samotní primátori a starostovia zažívajú, čo sa týka kompetencií, že niektoré sú prežité. Potrebujeme reflektovať na nové potreby obyvateľov, a preto aj na dnešnom stretnutí sme sa primárne venovali témam s cieľom, ako skvalitniť život občanov v mestách, obciach či mestských častiach," priblížil obsah rokovania minister.

"Naším cieľom bolo vyvolať diskusiu, čo sa podarilo, ísť v nej hlbšie, priniesť 'na stôl' kvalitné dáta, aby sme na politickej úrovni mohli hľadať riešenia, ktoré budú efektívnejšie pre občanov," podčiarkol Heger.

Polícia bude dôsledne kontrolovať nosenie rúšok aj vonku
Nosenie rúšok v exteriéri a dodržiavanie všetkých opatrení Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) budú policajti dôsledne kontrolovať. Čítať ďalej
15 | 10 | 2020 | SITA


Podľa neho je stále aktuálnejšie, a nielen v čase koronakrízy, aby sa hľadala v samospráve nákladová efektívnosť. "Aby sme občanovi ponúkli za jeho eurá, ktoré zaplatí na daniach, vyššiu efektivitu. Diskusia bola aj o tom, akým spôsobom zabezpečiť v 21. storočí zdieľaním služieb vyššiu nákladovú efektivitu, ale aj vyšší komfort pre občana," poznamenal minister financií.

Podľa Valla je Bratislava pripravená byť aktívnym účastníkom procesu reformy samosprávy. "Záleží nám na tom. Tento proces ovplyvní jasne a definitívne, akým spôsobom budú Bratislavčanky a Bratislavčania vedieť používať naše mesto, akú kvalitu servisu im naše mesto dá. Môj cieľ je, aby dostali tú najvyššiu kvalitu za čo najnižšiu cenu," doplnil Vallo.