Títo štyria politici ich nemali, no dodnes pokutu nedostali! Úrady vraj stále hľadajú dôkazy
15 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Za nenosenie rúška na verejnosti môže dať polícia v správnom konaní pokutu až 1 659 eur. Pre vysokých politikov to zrejme asi ale neplatí, informujú TV Noviny.


Premiér Igor Matovič, minister školstva Branislav Gröhling, ako aj predsedovia opozičných strán Robert Fico a Marián Kotleba stále nedostali pokutu za to, že nemali ešte počas prvej vlny pandémie na verejnosti rúška ako ochranu pred šírením koronavírusu. O ich prešľap a postup úradníkov voči vtedy platným nariadeniam hygienikov sa tvnoviny.sk zaujímali už 26. mája a rezort po takmer týždni odpovedal, že prešľapmi politikov sa bude zaoberať príslušný okresný úrad. Úradníci podľa portálu TV Markíza ale dodnes voči nim nevyvodili žiadne sankcie.

Učiteľky v škôlke si zložili rúška, od hygienikov dostali pokuty. Dôvod vás asi prekvapí
Protipandemické opatrenia v predškolských zariadeniach vyvolávajú vášne nielen medzi rodičmi, ale aj medzi učiteľkami. Niektoré z nich majú totiž problém s nosením rúška. Čítať ďalej
08 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Priestupok stále objasňujú!

Záber z relácie O 5 minút 12. Marian Kotleba si odmietol nasadiť rúško napriek výzve moderátora. Foto: printscreen relácie (RTVS O 5 minút 12)


Rezort vnútra Markíza od mája kontaktovala viackrát, vedúci oddelenia vzťahov s médiami z kancelárie ministra vnútra Petar Lazarov jej na základe zistení od okresného úradu poslal po takmer piatich mesiacoch (!) odpoveď, ktorú portál tvnoviny.sk uvádza v plnom znení. Bolo to len deň pred tým, teda 14.10., ako na Slovensku začalo platiť povinné nosenie rúšok aj v exteriéroch.

„Okresný úrad Bratislava vykonáva objasňovanie podozrenia z priestupku na úseku verejného zdravotníctva podľa §56 ods. 1 písm. f) zák. č. 355/2007 Z.z. o ochrane a podpore verejného zdravia a priestupku na úseku civilnej ochrany obyvateľstva podľa §32 ods. 1 písm. a) zák. 42/1994 Z. z. o civilnej ochrane, ktorého sa dopustili politici, Igor Matovič, Branislav Gröhling, Robert Fico a Marián Kotleba, tým, že nerešpektovali platné opatrenia Úradu verejného zdravotníctva pri ohrození verejného zdravia. V správnom konaní hrozí uvedeným politikom sankcia až do výšky 1 659 eur.“

Podľa aktuálnych informácií rezortu vnútra polícia doteraz skontrolovala nosenie rúšok u viac ako 3 900 ľudí, pričom vyše 2 000 z nich porušilo nariadenie ÚVZ. Za chýbajúce rúško zaplatilo 672 ľudí pokutu priamo na mieste, pričom jej maximálna výška je 1 000 eur. V blokovom konaní nezaplatenom priamo na mieste úrady udelili takmer 1 400 pokút.

Odmietate rúška a opatrenia? Obmedzenia vraj najviac neznášajú egocentrici
Asi nikto nenosí rúško s nadšením. Väčšina z nás opatrenia akceptuje, pretože v nich vidí spôsob ochrany. Niektorí ľudia však môžu mať pocit, že ide o obmedzovanie ich osobnej slobody. Podľa vedcov je dôvodom odmietavého postoja napríklad aj vyššia... Čítať ďalej
04 | 10 | 2020 | Natália Sollárová

Fico na tlačovke bez rúška

Predseda strany SMER-SD Robert Fico bez rúška predstúpil pred novinárov. Zdroj: TASR/Pavol Zachar


Pred médiá predstúpil Robert Fico bez rúška 26. apríla, pričom zákaz pohybovať sa na verejnosti bez prekrytia horných dýchacích ciest vhodnou ochranou vydal Úrad verejného zdravotníctva ešte 25. marca. Od 20. mája nemuseli nosiť rúška ľudia v exteriéroch, na športoviskách, pedagógovia a žiaci pri vyučovaní v školách či v predškolských zariadeniach.

Keď sa Fica novinári na spomínanej tlačovke opýtali, prečo nemá rúško, tvrdil, že je od nich vzdialený dva metre. „Dajte mi meter, som dva metre od vás. Nahláste ma na políciu, dajte mi putá a zatvorte ma. Prepáčte, ale ... Myslím si, že by sme sa mali aj trochu spamätať, pretože robíme veľkú bublinu z niečoho, čo tak celkom nie je,“ vyhlásil vtedy sebavedomo predseda Smer-SD.

Fico povedal, že dodržiaval všetky pravidlá a robil všetko tak, ako bolo potrebné. „Pokojne ma nahláste. Dajte si rúško a rozprávajte hodinu. Potom pochopíte, o čom sa bavíme,“ dodal.

Americký virológ tvrdí, že rúška sú lepšie ako vakcíny
Riaditeľ Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb Robert Redfield prehlásil, že tvárové masky sú „silným nástrojom verejného zdravia“ a môžu byť dokonca účinnejšie ako vakcíny proti Covid-19, informuje portál RT. Čítať ďalej
18 | 09 | 2020 | Marek Molnár

Dôkazy sú, chýba asi odvaha

Minister školstva Branislav Gröhling sa za nenasadené rúško ospravedlnil. Zdroj: TASR/Jakub Kotian


Fico nie je prvým politikom, ktorý nemal na verejnosti rúško. Hneď na začiatku koronakrízy naň zabudol aj minister Gröhling. Za svoje konanie sa ospravedlnil a povedal, že zaplatí pokutu a prispeje do Fondu vzájomnej pomoci. Podľa výpisu z účtu prispel do fondu 21. apríla sumou 1 349,30 € a v máji 2 349,30 €. Pokuta to však nie je.

Rúško nemal vo videu, ktoré nakrútil Boris Kollár, ani premiér Igor Matovič pri obsluhovaní čašníkom na úrade vlády. Kotleba nemal rúško v živom vysielaní diskusnej relácii verejnoprávnej RTVS O 5 minút dvanásť, ale odmietol si ho dať aj viackrát v parlamente, uvádza v závere portál tvnoviny.sk. Nuž, zdá sa, že dokázať týmto politikom, že rúško v čase, keď to bolo nariadené, na tvári nemali, je pre úradníkov skutočne nadľudské úsilie. Dôkazy totiž majú viac ako jasné, na to dať im aj pokutu ale úradníkom zrejme chýba ochota, alebo žeby odvaha?

Podľa Harabina je nosenie rúška nezákonné mučenie, dáva trestné oznámenie na Mikasa
Štefan Harabin tvrdí, že človek, ktorý nie je nakazený koronavírusom, nemá právnu povinnosť nosiť rúško a podľa neho nemusí ani zaplatiť prípadnú pokutu. Je presvedčený, že ide o sadizmus opečiatkovaný hlavným hygienikom. Jeho príspevok za necelý... Čítať ďalej
08 | 09 | 2020 | Natália Sollárová