Lekár Rastislav bojuje s COVID-19 o život. Jeho najbližší a kolegovia veria na zázrak
15 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Dvetisíc pacientov, starosta, kolegovia, kamaráti a najmä najbližší sa modlia za lekára Rastislava (48), ktorý leží v ružomberskej nemocnici, aby svoj boj so zákerným koronavírusom vyhral.


Rastislav ordinuje takmer 15 rokov v Lokci (okr. Námestovo), kde si vďaka láskavému prístupu získal aj mnoho pacientov z priľahlých dedín. Námestovčan, s ktorým v ambulancii pracuje ako sestrička aj jeho manželka, s COVID-om bojuje v nemocnici už tri týždne a jeho stav je podľa denníka Nový Čas veľmi vážny. Navštívil ho tam kamarát a kolega Rastislav Zanovit, ktorý úpenlivo prosí svätého Šarbela o jeho uzdravenie.
Všetci veria v lekárovo uzdravenie

Lekár Rastislav (48) liečil pacientov nielen z Lokce, ale aj z okolitých dedín. Teraz leží s COVID-19 na umelej pľúcnej ventilácii a sám potrebuje pomoc. Zdroj: TASR


Všeobecný lekár Rastislav, o ktorého vážnom zdravotnom stave ako prvý verejne informoval premiér Igor Matovič, sa podľa informácií ľudí z Lokce nakazil v práci. „Má dve sestričky, jednou z nich je jeho manželka. Je nám to veľmi ľúto, čo sa stalo. Veríme, že sa uzdraví. V obci je veľmi obľúbený a dochádza za ním pre jeho láskavý prístup aj veľa ľudí z iných dedín, určite má minimálne dvetisíc pacientov,“ povedal pre Nový Čas Miroslav Valčičák, starosta Lokce v okrese Námestovo.

Ako uviedla Mária Varmusová, riaditeľka Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Dolnom Kubíne, sestrička z Rastislavovej ambulancie je v domácej izolácii. „Nevieme presne povedať, či bol lekár nakazený sestričkou, mohol sa stretnúť i s niekým iným. V domácej izolácii je však aj sestrička, aj manželka. Pri takýchto vysokých počtoch nakazených, k dnešnému dňu (utorok) ich máme na Orave 1 300, nemáme šancu vedieť o každom prípade a určiť presne, kde sa daný človek nakazil. Čo sa týka pozitivity sestričky, takéto údaje nemôžeme ako úrad verejne poskytovať kvôli ochrane osobných údajov,“ upresnila šéfka hygieny.

Nedá sa vylúčiť, že ordinovať budú aj lekári s pozitívnym koronatestom, vyhlásil Matovič
Premiér verí, že už v horizonte týždňa sa začnú prejavovať opatrenia, ktoré sa prijali v súvislosti s druhou vlnou, a nárast pozitívnych prípadov sa pribrzdí. Sme v „katastrofickej situácii po epidemiologickej stránke“ tvrdí... Čítať ďalej
04 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

V tejto fáze to môže otočiť len zázrak

Izba v pavilóne, kde liečia pacientov nakazených koronavírusom. Zdroj: TASR


Obľúbený doktor, o zdravie ktorého sa strachujú všetci jeho pacienti, leží v Ústrednej vojenskej nemocnici v Ružomberku. „Potvrdzujem, že je u nás hospitalizovaný 48-ročný lekár, ktorý je pripojený na umelú pľúcnu ventiláciu. Bližšie sa k jeho zdravotnému stavu nebudeme vyjadrovať,“ uviedla pre bulvárny denník hovorkyňa ružomberskej nemocnice Petra Dišková.

Podľa zistení Nového Času je zdravotný stav lekára naozaj veľmi vážny a za jeho uzdravenie sa modlia nielen najbližší, ale aj priatelia a známi. „Je to kolega, začínali sme na obvode zhruba v rovnakom čase. Bol som mu na svadbe,“ prezradil smutne všeobecný lekár a zároveň viceprimátor Námestova Rastislav Zanovit. Svojho menovca, s ktorým ho spájajú rôzne spomienky, bol navštíviť aj v nemocnici. „Bol som za ním v piatok, doniesol som mu 150 gramov vitamínu C a poprosil svätého Šarbela, nech to otočí. V tejto fáze to otočí len zázrak,“ pridal so slzami v očiach Zanovit.

Covid-19 sa šíri medzi českými zdravotníkmi. Nakazili sa už stovky lekárov a sestier
Ústav zdravotníckych informácií a štatistiky ČR zverejnil údaje o počte nakazených zdravotníkov ochorením Covid-19. Z dostupných dát bohužiaľ vyplýva, že chorobe podľahol už aj lekár a zdravotná sestra, informuje portál Nova. Čítať ďalej
22 | 09 | 2020 | Timotej Dudka

Zdravotníci prosia – ľudia, noste rúška

Nový, "koronový" pavilón v ružomberskej nemocnici. Zdroj: TASR


Príbeh chorého lekára chytil za srdce jeho kolegov z celého Slovenska. „Celý svoj život bojoval s chorobami iných, veľmi dúfam, že aj boj s vlastnou chorobou vyhrá. Celý lekársky stav súcití s jeho rodinou a priateľmi. Nášmu kolegovi a pánovi doktorovi želáme veľa síl, aby boj vyhral,“ vyjadril slová podpory šéf lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský, ktorý zároveň musel priznať krutú pravdu.

Myslí si, že takýchto prípadov bude pribúdať. Preto prosí verejnosť i politikov o podporu, ktorú zdravotníci teraz veľmi potrebujú. „Je dôležité, aby sme zdravotníkov pri ich práci čo najviac chránili. Vyzývam aj iných kolegov, aby nepodceňovali toto ochorenie a aby sa dostatočne chránili,“ dodal Visolajský.
Nemocnice sa plnia vážnymi prípadmi

Podľa informácií z nemocníc sa už infekčné oddelenia v Martine a Ružomberku naplnili vážnymi prípadmi, teraz nastane reprofilizácia oddelení. Na pomoc Orave a Liptovu poslala vláda aj armádu. V nemocnici v Ružomberku majú podľa Diškovej 106 reprofilizovaných lôžok. „Z nich je 54 obsadených, pričom 9 pacientov je na umelej pľúcnej ventilácii, voľných je ešte 52,“ skonštatovala pre Nový Čas hovorkyňa ružomberskej nemocnice s tým, že počet potvrdených prípadov nákazy u zamestnancov tejto nemocnice stúpol v stredu na dvadsať sedem.

"Máme tisíckrát menší výskyt chorých na Covid ako pri chrípke, pandémia na Slovensku nie je", tvrdí MUDr. Lipták
MUDr. Lipták patrí popri MUDr. Bukovskom k najväčším kritikom súčasného stavu a prístupu ku pandémii koronavírusu z radov slovenských lekárov. Dlhodobo kritizuje hystériu, ktorá sa v súvislosti s vírusom COVID-19 šíri. Tvrdí, že je zbytočná, vírus... Čítať ďalej
05 | 10 | 2020 | Petra Demková