Vzťahy medzi Budapešťou a Moskvou fungujú, ich rytmus narušuje iba pandémia
14 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

Szijjártó: Samit Orbán-Putin v Rusku sa možno pre pandémiu uskutoční až koncom roka.


Aj to sa však ešte kvôli pandémii môže zmeniť, upozorňuje maďarský portál népszava.hu.


„Možnosť samitu sme nevyňali z programu rokovaní a vzájomných vzťahov, stále predpokladáme, že sa môže uskutočniť koncom roka,“ informoval minister zahraničných vecí a obchodu Maďarska Péter Szijjártó v odpovedi na novinársku otázku, či sa tento rok opäť uskutoční samit Orbán-Putin.


Zdôraznil však, že pandémia, ako udalosť mimo maďarsko-ruského systému vzťahov, to môže zmeniť. Minister zahraničia Maďarska podľa portálu uviedol, že nateraz posledné vrcholné stretnutie sa uskutočnilo v Budapešti koncom októbra minulého roka, ďalšie stretnutie by sa malo teda konať v Rusku tento rok.


Povedal, že v čase keď začali plánovať diplomatický zahraničný kalendár pre tento rok s dostatočným predstihom, došlo k dohode s Ruskou stranou, že Orbán by sa mal stretnúť s Putinom v druhej polovici tohto roka. Avšak zrejme - podľa Szijártóa „ho budeme musieť posunúť až na koniec roka“.


Rusko tiež bojuje s pandémiou, uviedol minister zahraničia s tým, že podľa vývoja situácie v oboch krajinách sa uvidí, kedy sa samit uskutoční.


Orbán zaslal priateľský list ukrajinskému premiérovi
Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán zmenil tón voči Ukrajine, konštatoval v pondelok spravodajský server Napi.hu v súvislosti s jeho listom ukrajinskému premiérovi Denysovi Šmyhaľovi pri príležitosti štátneho sviatku nezávislosti... Čítať ďalej
24 | 08 | 2020 | Diana Zaťková / TASR