Hrozivé výstrahy SHMÚ: Slovensko zrejme zasiahnu povodne!
13 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Vodné toky v našej krajine prudko stúpajú a Slovensku v najbližších hodinách s najväčšou pravdepodobnosťou hrozia povodne.


Na sociálnej sieti na to podľa portálu noviny.sk upozornil Slovenský hydrometeorologický ústav. Výnimkou je len slovenská časť povodia Dunaja, stredného a dolného Ipľa. V tomto prípade je vzostup vodných hladín len mierny.
Nečaká nás nič dobré

V platnosti sú i naďalej hydrologické výstrahy pred povodňami z trvalého dažďa takmer pre celé územie Slovenska, s výnimkou krajného východu. „Za posledných 24 hodín bolo ťažisko zrážok lokalizované v horných častiach povodí Hornádu, Hnilca a Bodvy. Úhrny zrážok tu dosiahli 50 až 75 milimetrov. Na ostatnom území napršalo od 15 do 50 milimetrov, na krajnom západe a východe územia do 15 milimetrov,” informujú meteorológovia s tým, že aktuálne je na 24 vodomerných staniciach dosiahnutý alebo prekročený stupeň povodňovej aktivity. SHMÚ očakáva počas utorka aj naďalej mierny až výrazný vzostup vodných hladín s možnosťou dosiahnutia a prekročenia stupňov povodňovej aktivity na ďalších tokoch.



Dvaja mŕtvi a 24 nezvestných po povodniach vo Francúzsku a Taliansku
Záplavy z rekordných dažďov v hornatej oblasti Francúzska a Talianska zabili dvoch ľudí v Taliansku a najmenej 24 ľudí v týchto dvoch krajinách zostalo nezvestných, konštatuje The Guardian. Čítať ďalej
04 | 10 | 2020 | Diana Zaťková