Rokovania medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom sa predlžujú, nateraz došlo podľa Klusa k dohode
12 | 10 | 2020 I SITA

Nateraz došlo k dohode o predlžení rokovaní medzi Európskou úniou (EÚ) a Spojeným kráľovstvom, keďže posledné deviate kolo bolo relatívne úspešné a prebehlo v konštruktívnej podobe. Uviedol to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR) Martin Klus (SaS) po zasadnutí Strategickej komisie pre európske záležitosti na úrovni štátnych tajomníkov.


Ako ďalej priblížil, nemá dojem, že Európska komisia (EK) je pripravená alebo aspoň ochotná hovoriť v tejto súvislosti o pripravenosti na kritický scenár. „Realita je taká, že nám nezostáva veľa času, aby sme sa prispôsobili striktným požiadavkám na otázku dopravy, sociálnych štandardov alebo na otázky štandardov, ktoré budú môcť slovenskí podnikatelia po 1. januári využívať,“ upozornil Klus.

Keďže Spojené kráľovstvo je piatym najdôležitejším obchodným partnerom SR, podľa Klusa sa to môže zásadným spôsob dotknúť mnohých podnikateľských subjektov na Slovensku.

Poplach v košickej nemocnici: Na pomoc prišli vojaci, údaje sú hrozivé! Zle je na tom aj Nitra
V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura Košice každým dňom stúpa počet pacientov nakazených koronavírusom. V Nitre hľadajú dobrovoľníkov. Čítať ďalej
12 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Niekoľko tisíc občanov SR má navyše momentálne registrovaný pobyt vo Veľkej Británii, prípadné škrty v sociálnej oblasti by sa ich tak podľa neho mohli výrazne dotknúť. „Toto sú oblasti, kde máme top prioritu a kde budeme trvať na tom, aby sme boli pripravení už dnes podľa možností aj na kritický B variant, a teda odchod Spojeného kráľovstva od rokovacích stolov bez dohody,“ dodal Klus.

Británia opustila EÚ 31. januára 2020, keď sa zároveň začalo prechodné obdobie, ktorého cieľom je uzavrieť obchodnú dohodu. Tá by mala zmierniť ekonomický dopad brexitu. Dohodu o budúcich obchodných vzťahoch medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom je nutné uzatvoriť do konca tohto roka.