Kríza - Sulík proti všetkým, všetci proti Sulíkovi
11 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

S jednotou v koalícii je, zdá sa, "amen". Kríza vyvrcholila na dnešnom krízovom štábe - aké príznačné!


Od desiatej zasadá Krízový štáb, ktorý posudzuje návrhy včerajšej pandemickej komisie. Podľa výrokov čelných predstaviteľov koalície bolo však na Krízovom štábe dusno, najmä pre prístup Richarda Sulíka (SaS) k niektorým prerokovávaným bodom.

Všetko sa verejne začalo prevaľovať, keď Boris Kollár v televíznom vystúpení dôrazne odmietol "vrtuľníkové peniaze". Ostro namietal proti metóde, ktorú preferuje Richard Sulík. Kollár rázne argumentoval tým, že "peňažná pomoc musí byť adresná a odôvodnená ekonomickou situáciou príjemcu". A tiež dodal, že nikdy nedovolí plošné rozhadzovanie peňazí. (Poznámka red. HD - vrtuľníkové peniaze predstavujú ekonomický model, pri ktorom centrálne banky distribuujú (rozdávajú) peniaze priamo všetkým ľuďom. Cieľom vrtuľníkových peňazí je oživiť hospodárstvo, ktoré sa rúti do ekonomickej krízy, alebo sa v nej už nachádza.)

Potom to už nabralo naozaj vážny spád. Z prostredia Krízového štábu sa vynieslo, že Richard Sulík dôrazne odmieta opatrenia v podobe zatvorenia reštaurácií, fitness-centier a plavární. A prišiel zas jeden z legendárnych statusov Igora Matoviča na sociálnej sieti o bližšie nešpecifikovanom "nulovom EQ".

"NULOVÉ EQ
Sú ľudia, ktorí sa aj v mimoriadne ťažkej situácii nevedia správať ako zodpovední politici. A veľmi ma to mrzí.
Hoci majú povinnosť byť na Ústrednom krízovom štábe, prídu tam na chvíľu, nevypočujú si argumenty ... v pohode si oddídu na obedík, hoci koniec zasadnutia najdôležitejšieho krízového štábu je v nedohľadne ... a idú sa opäť hrať na pekných pred médiá ako počas prvej vlny.

To naozaj v čase, kedy ide o záchranu stoviek životov a ochranu tisícok ľudí pred celoživotnými následkami Covid-19 sa musíme hrajuškať na svoje percentíčka?

To naozaj si nedokážeme uvedomiť, že primitívne útoky v médiách na ľudí z Pandemickej komisie a Ústredného krízového štábu (ešte počas jeho zasadnutia) výrazne znižujú šancu, že ľudia budú následne ochranné opatrenia dodržiavať? To naozaj si neuvedomujeme, že na to ľudia doplatia životmi?

To naozaj nám zdravie a život cudzieho človeka nestojí za dočasné obmedzenie našej osobnej slobody? Mne teda za to tie životy stoja a správanie sa nášho koaličného partnera v takto vážnej chvíli považujem za mimoriadne nezodpovedné a mimoriadne neľudské. A je mi to mimoriadne ľúto. #BuďmeĽudiaProsím?"

Prosbou "Buďme ľudia končí Igor Matovič svoj status.

ÚSTREDNÝ KRÍZOVÝ ŠTÁB NAVRHUJE VLÁDE ZAVEDENIE NÚDZOVÉHO STAVU (Aktualizácia)
Na Slovensku by sa opäť mal vyhlásiť núdzový stav. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu. Čítať ďalej
28 | 09 | 2020 | TASR


Do kritiky Sulíka sa však zapojil vo vysielaní relácie TV MA aj Juraj Šeliga (za ľudí), a to nasledujúcim výrokom: „Nesedí na krízovom štábe a vypisuje na Facebooku“.

A predsedu SaS Sulíka napokon ešte "dorazil" minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO): „Považujeme vyjadrenia ministerstva hospodárstva za veľmi nešťastné. Na krízovom štábe sme si to všimli a hodnotíme ho veľmi negatívne. Pokiaľ nebudeme jednotní, vojnu s pandémiou nevyhráme,“ povedal.

Ústredný krízový štáb zasadne v utorok, rokovať má aj o podnetoch športovcov
Ústredný krízový štáb zasadne v utorok (25. 8.) na Úrade vlády SR. Zaoberať sa bude aktuálnou situáciou v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19 na Slovensku. Pre TASR to uviedla Michaela Paulenová z tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV)... Čítať ďalej
24 | 08 | 2020 | TASR