Merkelová súhlasí s prijatím prísnejších protikoronavírusových opatrení
10 | 10 | 2020 I Marek Molnár

 Kancelárka Angela Merkelová a starostovia najväčších nemeckých miest sa v piatok dohodli na prijatí prísnejších protikoronavírusových opatrení vrátane prísnejších pravidiel pre nosenie masiek na súkromných spoločenských zhromaždeniach, informuje portál RT.


Nové opatrenia budú zavedené, ak bude miera infekcie vyššia ako 50 prípadov na 100 000 obyvateľov za týždeň, uviedla Merkelová po konferenčnom hovore. Miernejšie opatrenia by sa prijali, akonáhle by bola miera infekcie 35 prípadov.

Dodala však, že najvyššou prioritou jej vlády bolo zabrániť vypínaniu ekonomiky a spoločnosti. "Toto sú dni a týždne, ktoré určia, v akom tvare sa Nemecko dostane z tejto pandémie cez zimu," povedala Merkelová novinárom. "Leto šlo celkovo veľmi dobre, ale teraz vidíme skutočnosť, ktorá vzbudzuje obavy."

Celkový počet potvrdených prípadov Covid-19 v Nemecku sa od začiatku pandémie zvýšil o 4 516 na 314 660, informoval v piatok Inštitút Roberta Kocha (RKI) pre infekčné choroby. Počet obetí stúpol o 11 na 9 589.

Práca z domu je fajn, nikto však nerieši, že zamestnanca stojí priemerne dve eurá za deň
Elektrina, opotrebovanie techniky, voda, toalety... To sú bežné náklady, ktoré si zamestnávatelia takpovediac "odpisujú". Čo však zamestnanec, ktorý pracuje z domu? Čítať ďalej
10 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


Mestá podľa kancelárky určia, či krajina ako celok dokáže udržať situáciu pod kontrolou. O situácii a možných opatreniach rokovala s primátormi Berlína, Brém, Kolína, Dortmundu, Dusseldorfu, Essenu, Frankfurtu nad Mohanom, Lipska, Mníchova a Stuttgartu.

Ekonomika potrebuje pracovať, povedala Merkelová a dodala, že školy by mali zostať otvorené. Poďakovala tiež nemeckým ozbrojeným silám za pomoc miestnym zdravotníckym orgánom.

Kancelárka pripustila, že obmedzenia na svadbách a iných súkromných udalostiach siahali ďaleko do života ľudí. Nové opatrenia však obhájila s odvolaním sa na vážne situácie v niektorých susedných štátoch.

Trump propaguje nový „liek“ proti Covid-19 Regeneron a sľubuje, že pre pacientov v nemocnici bude zdarma
Donald Trump vychvaľoval výhody lieku od spoločnosti Regeneron Pharmaceuticals, ktoré užíval pri liečbe na Covid-19, pričom uviedol, že by mal byť zadarmo pre každého pacienta s koronavírusom, ktorý leží v nemocnici, informuje portál... Čítať ďalej
10 | 10 | 2020 | Marek Molnár