Môžu indické tanky T-72 a T-90 poraziť vo vojne Čínu?
09 | 10 | 2020 I Mário Martinka

Naí Dillí si to myslí. Ale je to skutočne tak?


Komentár Petra Suciu, autora niekoľkých kníh o vojenských pokrývkach hlavy ( nationalinterest.org)

Napriek vysokým nadmorským výškam a extrémnym teplotám má oblasť Depsang rovinatý terén, celkom vhodný pre tanky. Je to kritický bod, kde indické tanky môžu ohroziť oblasť Aksaj Čin vo východnej časti väčšieho regiónu Kašmír. Toto miesto je aj predmetom sporu medzi Indiou a Čínou už od čias, keď medzi týmito dvoma jadrovými mocnosťami prebiehal pohraničný konflikt v roku 1962.

Údolie východného Ladakhu je pravidelne svedkom krutých zím, kde teplota v noci obvykle klesne na mínus 35 stupňov a je sprevádzaná silným vetrom. Zdá sa, že tento región nie je ideálny na vedenie vojny, ale napriek tomu je možné, že by sa mohla začať práve tu, keďže napätie medzi Naí Dillí a Pekingom zostáva na vysokej úrovni.

V posledných týždňoch začala India s nasadzovaním viac ako päťdesiattisíc vojakov vyzbrojených ťažkými zbraňami, ako aj veľkým množstvom svojich sovietskych / ruských tankov T-72 a T-90 spolu s bojovým vozidlom pechoty BMP-2. Všetky tieto vozidlá sú vybavené špeciálnymi palivami na prevádzku pri teplotách do mínus 40 stupňov Celzia. "Zatiaľ sme nevideli nasadenie čínskych ľahkých tankov oproti našej oblasti," povedal vysoký dôstojník indickej armády vyslaný vo východnom Ladaku. "Ale aj ak ich nasadia a zúčastnia sa duelu proti nám, nebudú mať šancu proti našimi silnými a odolnými tankom T-90 a T-72."

India tlačí pred zimou tony dodávok na sporné čínske hranice
Od nasadenia mulíc až po veľké dopravné lietadlá - indická armáda aktivovala celú svoju logistickú sieť na prepravu zásob pre tisíce vojakov na prečkanie treskúcej zimy pozdĺž sporných himalájskych hraníc s Čínou. Čítať ďalej
18 | 09 | 2020 | Mário Martinka

Indické T-72 a T-90

India prevádzkuje asi 1 900 variant sovietskeho hlavného bojového tanku T-72 (MBT), ktorý sa začal vyrábať v roku 1971, vrátane tankov T-72M a T-72M1. India prevádzkuje T-72 poháňaný naftovými motormi s výkonom 780 koní od začiatku 80. rokov. Neskôr sa v Indii tento tank začal aj vyrábať. Tieto tanky vychádzajú z exportných verzií T-72 a boli pôvodne vyzbrojené 125-milimetrovým kanónom D-81T s hladkým vývrtom, ale mnohé z nich boli dovybavené 155 milimetrovou francúzskou vežou F-1 alebo britskou 155 milimetrovou vežou Vickers T6.

V roku 2001 vstúpilo do služby v Indii asi 310 strojov T-90S MBT. Tento tank bol vybraný, pretože išlo o priamy vývoj modelu T-72, ktorý už India vyrábala. Oba tanky sú na 60-percent zhodné, čo zjednodušuje výcvik aj údržbu. T-90 bol v skutočnosti vybraný miesto indického tanku Arjun MBT, pričom sa má postaviť proti ukrajinským tankom T-80 v pakistanskej armáde.

Indický T-90M Bhishma - pomenovaný podľa postavy z eposu Mahábhárata - má francúzske tepelné zameriavače a ruský výbušný reaktívny pancier (ERA). Jeho veža má tiež doma vyvinutý kompozitný pancier, zmes keramiky a ďalších laminátov, ktoré môžu poskytovať lepšiu ochranu ako ruský exportný model T-90S. Na rozdiel od Arjunu, ktorý je ideálny pre horúce podmienky na indických nížinách, bol variant T-90MS navrhnutý špeciálne pre chladné a drsné podmienky Ladaku, Sikkimu a Arunáčalpradéšu v ďalekých severných a východných oblastiach.

Čína a India sa podujali zmierniť dlhoročné napätie
Naí Dillí a Peking sa dohodli na zmiernení napätia, ktoré eskaluje pozdĺž sporných čínsko-indických hraníc. Na stretnutí v Moskve oznámili päťbodový plán deeskalácie. Čítať ďalej
14 | 09 | 2020 | Diana Zaťková

Čínska T-15

Proti indickým T-72 a T-90 môže byť postavený ľahký tank T-15 Čínskej ľudovej oslobodeneckej armády (PLA). Počas júnových cvičení v tejto oblasti nasadil Peking svoj nový ľahký tank, ktorý sa verejne predstavil až na vojenskej prehliadke pri príležitosti osláv Národného dňa vlani v októbri. Ľahký tank, ktorý je údajne tiež veľmi pohyblivý, bol prvýkrát nasadený v blízkosti línie skutočnej kontroly ( LAC ) - de facto hranice medzi Indiou a Čínou pozdĺž Himalájí - minulý rok v januári.

Ľahký tank Type 15 má tenšie pancierovanie a menšie 105-milimetrové hlavné delo, takže mu chýba úderná sila indických náprotivkov. Vďaka nízkej hmotnosti by sa však mohol oveľa lepšie hodiť pre operácie v horských podmienkach blízko LAC. Tank vyrábaný spoločnosťou Norinco s hmotnosťou tridsaťtri ton je približne o polovicu ľahší ako typický tank. Tieto tanky sú ideálne do oblastí s redším vzduchom a členitým terénom. Ťažšie obrnené vozidlá zvyčajne bojujú s nedostatkom kyslíka v pohonnom systéme.

Navyše, toto 105-milimetrové delo môže používať protipancierovú muníciu ako aj riadené strely. Stále by však bolo potrebné vykonať akýkoľvek manéver rýchlo a rázne. Otvorenosť Depsangských plání nemusí ľahkému tanku poskytnúť potrebný krytie. Ak v regióne dôjde k vojne, nie je teraz jasné, ktorá strana má skutočne výhodu.

India úspešne otestovala hypersonickú raketu s reaktívnym náporovým motorom (VIDEO)
Indická agentúra pre vojenský výskum DRDO úspešne otestovala raketu s náporovým motorom s rýchlosťou Mach-6, pričom ide o dôležitý krok vo vývoji technológie pre budúce riadené strely, informuje portál RT. Čítať ďalej
09 | 09 | 2020 | Marek Molnár