Čo je konšpiračná teória QAnon šíriaca sa po USA
09 | 10 | 2020 I Mário Martinka

Najmenej 24 politikov v USA podporilo konšpiráciu, ktorá tvrdí, že liberáli odoberajú krv deťom


Prezident Trump v auguste uznal nasledovníkov krajne pravicovej konšpiračnej teórie QAnon za svojich prívržencov. Počet republikánskych a nezávislých kandidátov do kongresu, ktorí sa k tomuto hnutiu prikláňajú sa neustále zvyšuje. Množstvo ľudí však považuje QAnon za šialený podvod alebo dokonca za kult, píše aljazeera.com.

Nasledovníci tohto kultu sa domnievajú, že anonymný vládny úradník na vysokej pozícií zvaný „Q“ odhaľuje na internetových fórach prísne tajné informácie o kanibalistickej, satanskej kabale aktérov „Deep State“ zapojených do obchodovania s deťmi. Veria, že Trump bol vybraný aby týchto aktérov porazil. Niektorí členovia dokonca veria, že sprisahanci v satanistickej kabale extrahujú chemikálie z krvi detí, aby si tak predĺžili život. Toto je však iba tejto jadro konšpiračnej teórie, ktorá sa každý deň rozširuje o ďalšie konšpirácie.
História a dosah Q

Identita Q ( predpokladá sa, že sa tak volá, pretože osoby s „povolením Q“ na ministerstve energetiky môžu nahliadať do utajovaných informácií ) nie je známa, aj keď sa predpokladá, že je občanom Spojených štátov. Prvý krát sa vynorili na povrch v tmavších kútoch internetu. Q uskutočnil svoje prvé odhalenie v októbri 2017 na kontroverznom fóre 4Chan. Táto stránka slúži hlavne na zverejňovania obrázkov, často so sprievodným textom a diskusiami.

Trump velebí konšpirátorov QAnon ako „ľudí, ktorí milujú našu krajinu“
Prezident uviedol, že o konšpiračnej skupine krajnej pravice vie len málo, privítal však ich podporu Čítať ďalej
21 | 09 | 2020 | Mário Martinka


Jeho príspevok mal názov „Calm Before the Storm“ (Kľud pred búrkou). Búrka má byť udalosťou, pri ktorej bude niesť zodpovednosť 100 000 politikov, podnikateľov a celebrít za to, že sú zapojení do obrovských, celonárodných intríg. Anonymný užívateľ obvinil liberálov z rôznych spôsobov účasti na sprisahaní. Obvinil aj bývalého prezidenta Baracka Obamu, bývalú ministerku zahraničných vecí Hillary Clintonovú a liberálneho finančníka Georga Sorosa, čo mu prinieslo obvinenie z antisemitizmu. Do spiknutia sú vraj zapojené aj známe osobnosti a členovia médií.

Ďalšie príspevky od "Q" sú záhadnejšie a zjavne poskytujú vodítko k väčšiemu rébusu okolo sprisahania, ktorá má zmariť Trumpov pokus stať sa druhý krát prezidentom. Súčasný prezident mal byť údajne najatý špičkovými vojenskými predstaviteľmi, aby sa v roku 2016 uchádzal o funkciu prezidenta, čím mal zastavil satanistickú kabalu obchodujúcu s deťmi.

Správy od Q sa presunuli na 8chan, ďalšiu stránku na zverejňovanie obrázkov.  Stránka obsahuje však odkazy na vieru white supremacy - nadradenosť bielej rasy - a na detskú pornografiu. Q sa neskôr presunul na 8kun, nástupcu 8chanu.

Google zakáže reklamy na obsah týkajúci sa konšpiračných teórií o pandémii
Spoločnosť Google zakáže webovým stránkam a aplikáciám využívajúcim jej inzerčnú technológiu zverejňovať reklamy na "nebezpečný obsah", ktorý sa týka nepravdivých informácií o pandémii COVID-19 a ktorý je v rozpore s vedeckým konsenzom. Informovala... Čítať ďalej
18 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR

Ďalšie konšpirácie

Informácie od Q sa neobmedzujú iba na satanistickú liberálnu elitu obchodujúcu s deťmi. Jeho informácie spájajú rôzne konšpiračné teórie, napríklad UFO, oblasť 51 a plány fingovanej smrti. Napríklad niektorí stúpenci sa domnievajú, že John F Kennedy Jr, syn bývalého prezidenta Johna F. Kennedyho svoju smrť v roku 1999 nafingoval a v skutočnosti on je Q. Kennedy zahynul pri leteckej katastrofe po atentátoch na svojho otca v roku 1963 a na jeho strýka Roberta F. Kennedyho v roku 1968 počas jeho prezidentskej kampane. Tieto úmrtia boli významnými udalosťami v politike USA a majú svoj vlastný súbor roky starých konšpiračných teórií.

Nedávna teória, ktorú QAnon šíri sa nazýva PizzaGate. Konšpiračná teórie z roku 2016, tvrdí, že demokrati obchodujú s deťmi z populárnej pizzerie vo Washingtone, DC. Muž zo Severnej Karolíny prišiel do pizzerie a po dôkladnom naštudovaní tejto konšpirácie zahájil v reštaurácií paľbu. Nikto našťastie nebol zabitý.
Prívrženci, násilie a reakcie

Nie je jasné, koľko ľudí sa prikláňa ku krajne pravicovým teóriám a ako vážne ich berú. Je však jasné, že ich čísla online aj v reálnom živote narastajú. Skupiny na Facebooku venujúce sa tejto teórii majú milióny sledovateľov, čo vyplýva z dokumentov z internej kontroly, ku ktorej mala prístup NBC News. Twitter aj Facebook odstránili stovky účtov spojených so sprisahaním na svojich platformách, pričom Facebook oznámil, že 6. októbra zakáže všetky účty Qanon. Twitter v júli odstránil asi 7 000 účtov, avšak podľa správ Washington Post ich zhruba 93 000 zostáva.

Ľudia, ktorí veria týmto hoaxom sú spájaní s násilím a plánmi na poškodenie infraštruktúry a ubližovaniu ľudí. Zameriavajú sa aj na kandidáta demokratov a bývalého viceprezidenta Joea Bidena. Prívrženci QAnon majú byť namočení aj v zabití mafiánskeho bosa na ostrove Staten Island.

Konšpirační teoretici sľubujú, že odmietnu vakcínu na Covid-19, ktorá bude spojená s Billom Gatesom
Všadeprítomnosť Billa Gatesa v médiách počas pandémie Covid-19 sa zmenila na masovú posadnutosť, pričom konšpirační teoretici sľubujú, že odmietnu vakcínu na Covid-19, ktorá je s ním spojená, informuje portál RT. Čítať ďalej
15 | 06 | 2020 | Marek Molnár


Prívrženci sa začali objavovať na zhromaždeniach Trumpovej kampane v roku 2018 a na týchto udalostiach sa aj naďalej vyskytujú. Michaelovi „Lionelovi“ Lebronovi, prominentnému podporovateľovi a propagátorovi tejto teórie, bolo v auguste toho roku umožnené sa odfotografovať s prezidentom v Oválnej pracovni.



Viceprezident Mike Pence bol neskôr vyfotografovaný počas žoviálneho rozhovoru s členmi tímu SWAT v okrese Broward na Floride v novembri 2018. Jeden z príslušníkov mal na sebe záplatu spojenú s touto teóriou. Členovia Trumpovej administratívy skupinu odsúdili, ale samotný Trump  na augustovej tlačovej konferencii prívržencov obhajoval. Počul som, že sú to ľudia, ktorí milujú našu krajinu," uviedol Trump vo svojom prvom verejnom komentári k tejto téme. "Okrem toho, že ma údajne majú radi o tom vlastne nič neviem." Trump tiež zablahoželal Marjorie Taylor Greeneovej, ktorá vyjadrila podporu QAnon, po tom, čo tento mesiac zvíťazila v primárkach v štáte Georgia.
Teória, hnutie alebo kult?

QAnon a jeho komplikovaná sieť konšpirácií podľa vedcov takisto rýchlo rastie aj v Európe. „Sme svedkami adaptácie týchto teórií na hoaxy zamerané proti EÚ alebo dokonca ich zaznamenávame aj na miestnej úrovni. Tu sa spájajú s už existujúcimi konšpiráciami a skupinami,“ uviedol v júlovej správe NewsGuard. Redaktor NewsGuard, Chine Labbe, pre agentúru AFP uviedol, že QAnon „pokračuje v exponenciálnom raste“ v celej Európe.

Zatiaľ čo mnohí hovoria o QAnone ako o konšpiračnej teórii a niektorí jeho prívrženci o ňom hovoria ako o hnutí, iní pozorovatelia ho čoraz viac označujú za „kult“ pre jeho adaptabilitu, vplyv a spôsob, akým ľudia vidia realitu a pocit jednoty medzi nasledovníkmi. Na nedávnych pravicových demonštráciách bolo často vidieť slogan QAnonu „Kam ideme, všetci ideme“ alebo WWG1WGA.

"Práve som začal popisovať QAnon ako digitálny kult namiesto konšpiračnej teórie ... vlastne si myslím, že je to presnejšie," uviedol Aoife Gallagher, analytik dezinformácií a extrémizmu londýnskeho Inštitútu pre strategický dialóg.

Či už je to „kult“ alebo nie, najmenej 24 kandidátov do kongresu, verejne podporujú tieto teórie. Prezident Trump ich členov dokonca chváli a teda sa zdá, že QAnon zostane v politike USA - a možno aj v zahraničí - po ďalšie roky.

Konšpiračné hnutie QAnon sa šíri už aj Ruskom
Slogan „WWG1WGA“, alebo „Jeden za všetkých, všetci za jedného“ znie už i ruským mediálnym priestorom. Uviedla televízia Al Jazeera. Čítať ďalej
26 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič