Agrorezort po stretnutí s ostatnými ministerstvami požaduje z plánu obnovy vyčleniť 1 miliardu eur na 4 priority
09 | 10 | 2020 I SITA

Agrorezort po štvrtkovom stretnutí so zástupcami ministerstva financií a Úradu vlády SR znížil finančné požiadavky a počet priorít v návrhu k Národnému integrovanému reformnému plánu (NIRP) s názvom Moderné a úspešné Slovensko oproti svojmu vlastnému materiálu z augusta.


Ministerstvo pôdohospodárstva v ňom pôvodne žiadalo vyčleniť 2,4 mld. eur na 10 priorít. Agrorezort po zverejnení požiadaviek Európskej komisie a po štvrtkovom rokovaní trvá na 1 mld. eur pre 4 priority. Ide o pozemkové úpravy aj s krajinotvorbou, modernizáciu a obnovu potravinového a dodávateľského reťazca s cieľom zabezpečenia potravinovej sebestačnosti, plán revitalizácie závlah a zadržiavania vody v krajine a ekologickejšie spôsoby obhospodarovania lesa. Informovala o tom hovorkyňa agrorezortu Anežka Hrdá.

Na pôde Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) sa vo štvrtok uskutočnilo pracovné stretnutie vedenia MPRV SR so zástupcami z Ministerstva financií SR (MF SR) a Úradu vlády SR. Cieľom rokovania bolo predloženie návrhu priorít agrorezortu k Národnému integrovanému reformnému plánu (NIRP) s názvom Moderné a úspešné Slovensko. Minister Ján Mičovský zároveň odovzdal štátnemu tajomníkovi MF SR Ľubošovi Jančíkovi dokument so zapracovanými pripomienkami rezortu k NIRP, ktorý bol v pondelok oficiálne zverejnený.

Práve NIRP slúži ako rámec pre vypracovanie nového dokumentu s názvom Plán rozvoja a obnovy. Podľa informácií z Úrady vlády SR bolo cieľom NIRP rozprúdiť verejnú diskusiu. „Máme zodpovednosť za 88 % plochy územia SR a bez nášho rezortu nie je možné uskutočniť reformy v oblasti zelenej ekonomiky a zabezpečiť potravinovú sebestačnosť,“ uviedol na rokovaní minister Ján Mičovský.