Záhada nájdenej trosky. Vyplavilo more ďalší kus strateného lietadla MH370?
08 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Zmiznutie letu MH370 aeroliniek Malaysia Airlines na trase Kuala Lumpur-Peking zostáva najväčšou záhadou v histórii letectva. „Úlovok“ Austrálčana teraz vyvolal špekulácie.


Keď sa Boeing 777 aj so 239 ľuďmi na palube 8. marca 2014 vydával na rutinnú cestu, nič nenasvedčovalo tomu, že si ešte šesť rokov od jeho vzletu budú popredné letecké kapacity lámať hlavu nad tým, čo sa asi v osudný okamžik mohlo stať.
Namiesto rýb objavil trosky

Tento týždeň more zrejme vyplavilo ďalšiu časť stroja, letecký elektrotechnik Mick Elcoate totiž objavil kus trosiek na severoaustrálskom pláži, prináša český Blesk informáciu z denníka Daily Mail. Objavený kúsok by údajne mohol byť vyvažovacou plôškou, ktorá sa nachádza na krídlach lietadiel.

V pondelok 5. októbra vyrazil Elcoate na ryby, jeho destináciou bola odľahlá pláž v Queenslande na severe Austrálie. Netušil, že namiesto rýb „chytí“ niečo úplne iné. „Tá pláž je asi 7 kilometrov od mysu Tribulation. Chcel som rybárčiť, ale na pláži ma zaujali vyplavené trosky,“ uviedol Elcoate.
Ide o vyvažovaciu plôšku?

Na severe Austrálie bol objavený záhadný kus z lietadla. Špekuluje sa, že by mohlo ísť o časť zmiznutého lietadla MH370. Zdroj: Mick Elcoate


„Najskôr som si myslel, že by to mohlo byť niečo z jachty, napríklad časť kormidla. Potom mi ale došlo, že to vyzerá skôr ako vyvažovacia plôška z krídla lietadla,“ opísal Mick. Hoci Elcoate pracuje s lietadlami, jeho špecializáciou je elektrotechnika a rozhodne sa nepovažuje za experta štruktúry strojov, preto sa spojil s odborníkmi.

Vyplavenú časť si vyfotil a snímky poslal na analýzu leteckým inžinierom. Obrátil sa na ich facebookovú stránku a požiadal, či by boli schopní identifikovať o čo sa jedná. „Kontaktovalo ma odrazu veľa ľudí. Vyzvali ma, aby som zavolal na úrad pre dopravnú bezpečnosť, čo som aj urobil,“ priznáva Elcoate a zhotovené fotky poskytol agentúre.
Detektívi aj experti stále veria

Nález spustil ďalšiu vlnu špekulácií, lebo oficiálne vyšetrovanie a pátranie síce skončili už v roku 2017. Súkromní detektívi a leteckí experti však neprestávajú dúfať, že sa im záhadu podarí vyšetriť. Austrálsky úrad pre dopravnú bezpečnosť však uviedol, že s najväčšou pravdepodobnosťou nejde o časť zmiznutého Boeingu 777. Posledné trosky stroja sa našli na ostrove Reunion, ktorý je cez 10 tisíc kilometrov vzdialený od Queenslandskej pláže, v roku 2015.

TRAGÉDIA: Nehodu helikoptéry a lietadla na Malorke neprežilo päť ľudí (FOTO)
Kolízia helikoptéry a malého lietadla na španielskej Malorke si vyžiadala najmenej päť mŕtvych. Tamojšie úrady na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter informovali, že medzi obeťami je aj neplnoletá osoba. Čítať ďalej
25 | 08 | 2019 | Marek Molnár / SITA


Zhotovené fotky preverovali aj členovia facebookovej skupiny Asociácie austrálskych pilotov. „Môže to byť ďalšia časť z letu MH370? Záhadný kus sa javí ako vyvažovacia plôška z B737 alebo B777. Časť zatiaľ zostáva na pláži, kde bola objavená,“ napísal denník. Nádej, ktorú objav vzbudil, rýchlo uhasil letecký expert Mick Gilbert, ktorý sa prípadom zmiznutia letu MH370 dlhodobo zaoberá.
Nezodpovedá farba ani poškodenie

Kapitán letu MH370 Zaharie Ahmad Šáh. Zdroj Profimedia.cz


„Kus nevykazuje škody poškodenia, ktoré by zodpovedali času, ktorý trosky hľadaného lietadla strávili vo vode. Hneď na prvý pohľad je jasné, že plôška nezodpovedá ani farbe malajzijského Boeingu. Ak skutočne ide o vyvažovaciu plôšku, tá patrí skôr aerolinkám Papuy-Novej Guiney Air Niugini, konkrétne ich letu 73, ktorý v roku 2018 zišiel z pristávacej dráhy na letisku v Chuuk a skončil vo vode. Incident si vtedy vyžiadal jednu obeť,“ objasnil Gilbert.

Malajzijské úrady sú pripravené prípad otvoriť, ale iba za predpokladu, že im budú predložené podložené dôkazy. Záhada je obľúbenou témou konšpirátorov, ktorí okrem verzií, že pilot/kopilot spáchal samovraždu, alebo že lietadlo niekto uniesol, pracujú s hypotézou, že ho mohol nechať zostreliť ruský prezident Vladimír Putin alebo severokórejský diktátor Kim Čong-un. Populárna je aj verzia, že Boeing 777 omylom zasiahla malajzijská armáda. Možnosť, že išlo o technickú chybu, konšpirátori nepripúšťajú. Český Blesk píše, že rôzne bizarné teórie živí aj fakt, že ešte deň po zmiznutí lietadla vyzváňali telefóny niektorých pasažierov.

Tragédia: Pilot si pomýlil cestu s pristávacou dráhou, zahynulo 25 ľudí!
Letecké nešťastie sa stalo v piatok večer na východe Ukrajiny. V troskách lietadla prežili traja ľudia, píše portál blesk.cz Čítať ďalej
26 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.