Únia autodopravcov Slovenska víta návrh novely zákona o dani z motorových vozidiel vládou
08 | 10 | 2020 I SITA

Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) víta vládou schválený návrh novely zákona o dani z motorových vozidiel. Verí, že návrh novely zákona podporia aj poslanci Národnej rady SR. UNAS zároveň považuje rozhodnutie vlády za naplnenie sľubu, ktorý autodopravcom dal a porušil v čase januárových protestov proti neúmerne vysokému daňovému a poplatkovému zaťaženiu domácich podnikateľov v autodoprave bývalý premiér Peter Pelegrini.


Ako ďalej informoval zástupca UNAS Stanislav Skala, v prípade zníženia dane z motorových vozidiel ide síce o prvý, ale výrazný krok k vyrovnaniu daňovo-poplatkového zaťaženia slovenských dopravcov s ich kolegami v krajinách V4. Únia verí, že aj tento krok vlády výrazne prispeje k stabilizácii podnikateľského prostredia v tomto segmente ekonomiky a zabráni tak hroziacemu prepúšťaniu zamestnancov.

UNAS vníma zníženie daní aj ako reakciu na nový program Európskej únie (EÚ) v ekologickej oblasti, keď zníženie dane z motorových vozidiel je konečne naviazané na splnenie emisných noriem vozidiel. "Ide o dlhodobejší proces, ale sa zdá, že sa veci začínajú hýbať. UNAS bude tiež aj naďalej poukazovať na prípady korupcie alebo nehospodárneho nakladania s vybranými daňami a poplatkami," dodal Stanislav Skala.

Threema opäť prehovorila: Komunikáciu s Kočnerom priznal ďalší prokurátor!
Je to naozaj neuveriteľné, ale cez mobilnú aplikáciu Threema komunikoval s Mariánom Kočnerom ďalší prokurátor. Čítať ďalej
08 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Vyše 10-tisíc autodopravcom, prevádzkujúcim kamiónovú a autobusovú dopravu, sa majú už za tento rok znížiť sadzby dane z motorových vozidiel. Zavedie sa výhodnejšia percentuálna úprava ročnej sadzby dane pre úžitkové vozidlá kategórie M2, M3 a N3 v rozsahu od 10 do 50 percent počas 156 kalendárnych mesiacov veku vozidla. Sadzby dane sa majú znížiť aj pre vozidlá kategórie O4 bez ohľadu na vek vozidla, a to o 60 percent.

Vyplýva to z návrhu novely zákona o dani z motorových vozidiel, ktorý v stredu schválila vláda. Kabinet súčasne schválil návrh, aby sa parlament novelou zákona zaoberal v skrátenom legislatívnom konaní. Novela zákona by po schválení v parlamente mala byť účinná jej zverejnením v Zbierke zákonov SR, čo by sa malo stať najneskôr v novembri tohto roka. Schválením novely zákona sa majú znížiť príjmy štátneho rozpočtu za tento rok o 28,5 milióna eur, budúci rok takmer o 31 miliónov eur a v roku 2022 o viac ako 33 miliónov eur.

Novelou zákona sa má tiež odstrániť podmienka „párovania“ vozidiel ťahač a náves v návesovej jazdnej súprave a priamo použiť pre všetky ťahače a návesy nižšiu ročnú sadzbu dane, než do akej by patrili podľa najvyššej prípustnej celkovej hmotnosti alebo celkovej hmotnosti uvedenej v doklade vozidla. Na tento účel sa zavádza samostatná príloha zákona s aplikovaním sadzieb dane po automatickom zaradení všetkých vozidiel ťahač a náves do najbližšej nižšej ročnej sadzby dane.