Smer-SD prijal so zadosťučinením správu, že SR vyhrala spor týkajúci sa vody
08 | 10 | 2020 I TASR

Opozičná strana Smer-SD s veľkým zadosťučinením prijala správu o tom, že Slovenská republika vyhrala arbitrážny súd týkajúci sa slovenskej vody. Uviedol to predseda strany Robert Fico v reakcii na informáciu Ministerstva financií (MF) SR, že SR vyhrala spor s poľským investorom Muszynianka.


"Strana Smer-SD s veľkým zadosťučinením prijala správu o tom, že medzinárodný arbitrážny tribunál, zložený z rešpektovaných odborníkov, vyšiel v ústrety Slovenskej republike v spore s poľským investorom, ktorý mal záujem cez potrubie z územia SR ťahať minerálnu vodu na územie Poľska," spresnil Fico.

Tlačový odbor MF SR informoval, že SR vyhrala spor s poľským investorom Muszynianka v medzinárodnej investičnej arbitráži. Predmetom sporu bola otázka využívania minerálnej vody z prameňov nachádzajúcich sa v slovenskej obci Legnava, ktorá sa mala prepravovať prostredníctvom potrubia do Poľska a fľaškovať v poľskej obci Muszyna. Žalobca požadoval od SR vyplatenie náhrady škôd vo výške takmer 170 miliónov eur z dôvodu, že novela Ústavy SR regulujúca vývoz nebalenej vody je v rozpore s medzinárodným právom.

Arbitrážny tribunál podľa MF SR potvrdil, že regulácia zavedená novelou Ústavy SR nie je arbitrárna a žiadnym spôsobom nepredstavuje porušenie bilaterálnej investičnej dohody. Rozhodnutie arbitrážneho tribunálu vytvára dôležitý precedens aj pre ostatné štáty EÚ, keďže deklaruje, že SR má právo v plnej miere ochraňovať svoje prírodné zdroje.

Chodiaca reklama na zbrojovku - Peter Pellegrini
Na prvý pohľad "bondovsky" vyzerajúci sympaťák, na druhý už zamyslenie - smie verejne činný politik takto okato propagovať súkromnú firmu? Čítať ďalej
08 | 10 | 2020 | Ivan Brožík