Európa musí ísť nad rámec vedy, aby prežila krízu Covid-19, tvrdí WHO
08 | 10 | 2020 I Mário Martinka

Orgány mnohých štátov vyzývajú na vypracovanie politík na riešenie „vírusového vyčerpania“, keďže Fínsko, Poľsko a Rusko sa pripájajú k národom s rýchlo rastúcim množstvom prípadov, píše theguardian.com


Svetová zdravotnícka organizácia uviedla, že európske krajiny budú musieť „ísť nad rámec biomedicínskej vedy“, aby prekonali Covid-19. Hans Kluge, riaditeľ WHO pre Európu, uviedol, že zatiaľ čo vyčerpanie z mesiacov neistoty a obmedzení sa meralo v rôznych krajinách odlišne, súhrnné údaje z prieskumov z celého regiónu naznačujú, že v niektorých prípadoch dosiahlo úroveň nad 60%. Samotná lekárska veda by nestačila na prekonanie krízy varoval. Vyhlásil, že úrady potrebujú „odvahu a empatiu“, aby mohli správne načúvať verejnosti a vyvíjať politiky založené na lepšom porozumení potrieb a správania sa ľudí.

"Covid-19 nás núti, aby sme prekročili hranice biomedicínskej vedy," uviedol Kluge. "Máme príležitosť maximalizovať naše komunitné postrehy v oblasti správania sa a ( máme možnosť ) integrovať skutočnú participáciu komunity do politiky verejného zdravia."

Podľa Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb zaznamenali EÚ / EHP a Spojené kráľovstvo od začiatku pandémie pred ôsmimi mesiacmi 3,6 milióna prípadov, z čoho bolo Španielsko (813 412), Francúzsko (624 271) a Spojené kráľovstvo (515 571) najviac postihnuté.

"Máme tisíckrát menší výskyt chorých na Covid ako pri chrípke, pandémia na Slovensku nie je", tvrdí MUDr. Lipták
MUDr. Lipták patrí popri MUDr. Bukovskom k najväčším kritikom súčasného stavu a prístupu ku pandémii koronavírusu z radov slovenských lekárov. Dlhodobo kritizuje hystériu, ktorá sa v súvislosti s vírusom COVID-19 šíri. Tvrdí, že je zbytočná, vírus... Čítať ďalej
05 | 10 | 2020 | Petra Demková


Po úspešnom zvládnutí šírenia vírusu začiatkom tohto roka prostredníctvom viac či menej prísnych - a ekonomicky škodlivých - celonárodných karanténnych opatrení sa mnohé krajiny snažia od leta zabrániť náhlemu opätovnému výskytu vírusu.
Ako sú na tom ostatné krajiny ?

Španielsko s 302 novými prípadmi na 100 000 obyvateľov, Česká republika (326), Holandsko (257), Francúzsko (248), Belgicko (234) a Spojené kráľovstvo (175) sú medzi tými, ktorí čelia prudkému nárastu infekcií ako aj zavedeniu nových karanténnych opatrení. Taliansky minister zdravotníctva Roberto Speranza v utorok uviedol, že po dvoch mesiacoch neustáleho nárastu počtu infikovaných, vláda zvažuje zavedenie nosenia rúšok po celej krajine .

"Bitka nie je vyhratá a počas nasledujúcich týždňov a mesiacov budeme musieť zostať v maximálnej pohotovosti," uviedol Speranza v čase, keď sa parlament pripravoval na predĺženie výnimočného stavu v krajine. Rúška sú už povinné v exteriéroch v dvoch regiónoch, ale v sobotu hlásilo Taliansko 2 844 nových prípadov, čo je od apríla najvyšší denný prírastok.

MUDr. Fischer tvrdí, že politici preberajú iba jednostranné odporúčania. Vyzýva na odbornejšiu diskusiu o Covide
Najznámejší slovenský kardiochirurg, V. Fischer tvrdí, že zdravotná komisia, ktorá radí vláde, má jednostranné zloženie a chýbajú v nej klinickí pracovníci. Politici preberajú ich jednostranné odporúčania. Neviní z toho však len politikov, tvrdí,... Čítať ďalej
07 | 10 | 2020 | Petra Demková


Fínsko v utorok hlásilo 227 nových prípadov, čo je najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie. "Situácia sa zhoršuje aj vo Fínsku," uviedla premiérka Sanna Marinová na Twitteri s tým, že vláda zváži možné nové opatrenia na obmedzenie šírenia vírusu pravdepodobne už budúci týždeň. Poľsko uviedlo, že bude prísnejšie presadzovať obmedzenia po tom, čo v utorok krajina zaznamenala 58 úmrtí spojených s koronavírusom. "Iba tí, ktorí majú potvrdenie od lekára, sa môžu rozhodnúť, že nebudú nosiť rúško, ktoré je povinné," uviedol minister zdravotníctva Adam Niedzielski. Oznámil aj nové pravidlá dištancovania, čím chce zabrániť hromadným zhromaždeniam.

Rusko medzitým informovalo o svojom najvyššom dennom počte nových prípadov od 11. mája. Primátor Moskvy Sergej Sobyanin, chce podniknúť kroky na zabránenie študentom a starším ľuďom vo vstupe do rozľahlej a preplnenej siete verejnej dopravy. "Každý deň je situácia s koronavírusom čoraz zložitejšia a dramatickejšia," uviedol Sobyanin a dodal, že v utorok bolo v meste hospitalizovaných viac ako 1 000 ľudí s podozrením na koronavírus.
Ľudia prinášajú obete, ale koniec je v nedohľadne

Kluge uviedol, že pandemické vyčerpanie je prirodzené. Občania priniesli „obrovské obete, aby zadržali Covid-19. Stálo ich to mimoriadne veľa úsilia, ktoré nás všetkých vyčerpalo,“ uviedol. "V tejto dlhotrvajúcej mimoriadnej udalosti v oblasti verejného zdravia sa dajú takéto úrovne vyčerpania očakávať." Život v neistote a v obmedzeniach po mnoho mesiacov spôsobil, že veľa ľudí sa začalo cítiť apaticky a demotivovane, uviedol a dodal, že úsilie o riešenie neustále sa vyvíjajúcej výzvy musí byť „znovu oživené...“.

Druhá vlna Covid-19 urýchli pokles ruského HDP, ale ekonomike sa bude dariť lepšie ako európskym rovesníkom
Ruská ekonomika môže dosahovať horšie výsledky, ako vláda tento rok očakáva, varoval šéf ruskej účtovnej komory Alexej Kudrin, pričom dodal, že kontrakcia by mala byť v súlade s globálnou predpoveďou, a nebude tak hlboká ako v Európe, informuje... Čítať ďalej
06 | 10 | 2020 | Marek Molnár