Čína obviňuje Indiu z diskriminácie obchodu. Dillí odporúča Pekingu uvažovať o vlastnej transparentnosti
08 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Čínske úrady obvinili Indiu z diskriminačných a reštriktívnych obchodných opatrení, poukazujúc na zákaz čínskych aplikácií a obmedzenie priamych zahraničných investícií, informuje portál RT.


Na nedávnom stretnutí Svetovej obchodnej organizácie (WTO) čínski predstavitelia vyhlásili, že opatrenia oslabujú transparentnosť, stabilitu a predvídateľnosť indického trhu.

Podľa sťažnosti India zakázala používanie 234 mobilných aplikácií, z ktorých väčšinu vyvinuli a prevádzkujú čínske spoločnosti. Zakázané aplikácie pokrývajú mnoho sektorov služieb, ako sú počítačové služby, telekomunikácie, audiovizuálne služby a finančné služby, kde India prijala konkrétne záväzky podľa Všeobecnej dohody o obchode so službami (GATS).

"Čína vyjadrila svoje znepokojenie nad nedávnymi obmedzeniami USA a Indie na ich mobilné aplikácie, ako sú TikTok a WeChat," uviedol nemenovaný predstaviteľ so sídlom v Ženeve, ktorý bol citovaný novinami Economic Times.

Obchodné centrá v Česku budú vypínať wi-fi, aby vyhnali nenakupujúcich a mládež
Obmedzíme vám wi-fi, odkázali obchodné centrá záškolákom. Strážna služba ich má z objektov vyhadzovať. Čítať ďalej
05 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


Indickí predstavitelia tvrdili, že opatrenia boli úplne v súlade so záväzkami dohody GATS a v súlade s demokratickými právami občanov na súkromie. Uviedli, že Čína má „jeden z najprísnejších rámcov digitálnej ekonomiky na svete“ a mala by najskôr reflektovať na svoje vlastné výsledky v oblasti transparentnosti a svoju dlhoročnú neochotu úplne sa otvoriť zahraničným obchodným službám. „Všetci dodávatelia softvéru musia dodržiavať naše domáce nariadenia,“ uviedol ďalší úradník.

Vzťahy medzi oboma národmi sa zhoršili po júnovom strete indických a čínskych vojakov pozdĺž spornej hranice v Himalájach, pri ktorom zahynulo 20 indických vojakov. Naí Dillí odvtedy zaviedlo stopercentné fyzické kontroly zásielok z Číny, ktorá je jej druhým najväčším obchodným partnerom.

Obchodný obrat medzi týmito dvoma krajinami dosiahol vo fiškálnom roku končiacom sa marca 2019 hodnotu 87 miliárd dolárov, pričom obchodný deficit bol v prospech Číny 53,57 miliárd dolárov.

Jeruzalem patrí Turecku! Tvrdí Erdoğan a odvoláva sa na Osmanskú ríšu
Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan varoval, že Jeruzalem „patrí“ Turecku vracajúc sa do minulosti, keď mala Osmanská ríša po stáročia kontrolu nad mestom. Ale to v roku 1917 skončilo, pripomína portál Breitbart. Čítať ďalej
05 | 10 | 2020 | Diana Zaťková