Predchádzajúca vláda okradla len za minulý rok VšZP o 58 mil. eur, uviedol premiér
07 | 10 | 2020 I SITA

Predchádzajúca vláda okradla len za minulý rok Všeobecnú zdravotnú poisťovňu (VšZP) v prospech súkromných zdravotných poisťovní o 58 mil. eur.


Na stredajšej tlačovej konferencii to uviedol predseda vlády Igor Matovič. Robert Fico s krytím Petra Pellegriniho podľa premiéra vytvoril systém, kde tunelovali štátnu poisťovňu v prospech súkromných. Za roky 2017, 2018 a 2019 podľa neho tento systém okradol VšZP o 243 mil. eur. "Peniaze skončili na súkromných účtoch majiteľov súkromných zdravotných poisťovní," uviedol premiér.

"Fico s Pellegrinim spravili z VšZP ošklbanú hus, ale perie nekončilo v našom spoločnom paplóne, ale skončilo v duchne pána Jaroslava Haščáka a ďalších ľudí, ktorí vlastnia skromné zdravotné poisťovne," konštatoval Matovič. Preto sa podľa neho kabinet rozhodol "systematicky vykrádanej VšZP" poskytnúť pomoc vo výške 100 mil. eur.

Zákon o dotáciách dáva nové možnosti riešiť naliehavý stav v kultúre, tvrdí Milanová
Vládou schválený návrh novely zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva kultúry (MK) SR dáva nové možnosti riešiť aktuálnu situáciu v kultúre a kreatívnom priemysle. Na tlačovom brífingu počas stredajšieho rokovania vlády to povedala... Čítať ďalej
07 | 10 | 2020 | TASR


Ako doplnil, cez pomoc, ktorá bola počas koronakrízy nastavená, poskytli 87 mil. eur vlastne všetkým zdravotným poisťovniam. "Keď raz prispejete zamestnávateľom na to, aby mohli zamestnávať ľudí alebo dať im príspevok na odvody, príslušná časť skončí v zdravotných poisťovniach," uviedol.

Štátna tajomníčka ministerstva zdravotníctva Jana Ježíková konštatovala, že štát prvýkrát podporuje svoju zdravotnú poisťovňu zvýšením základného imania o 100 mil. eur. Prečo k tomu prišlo vysvetlila tým, že VšZP vytvorila v roku 2016 stratu okolo 112 mil. eur. Keď sa začal prehodnocovať rok 2015, zistilo sa, že účtovníctvo nebolo správne, boli robené opravné zápisy.

Neviem, či premiér nezačína mať imperiálne chúťky, tvrdí Krajniak
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina) pri príchode na stredajšie rokovanie vlády, ktoré bolo netradične ohlásené na 06.00 h, pripomenul, že zvyk začať svoj pracovný deň o tomto skorom rannom čase mal rakúsky cisár... Čítať ďalej
07 | 10 | 2020 | TASR


V rokoch 2015 a 2016 sa VšZP nehospodárnym nakladaním s peniazmi zadlžila sa až na sumu 190 mil. eur. "Keď raz toto máte v účtovníctve, tak sa to s vami ťahá do budúcnosti," povedala Ježíková. Doplnila, že rezort si je na 100 % istý a má to potvrdené aj rozsudkom Európskeho súdneho dvora, že takáto pomoc VšZP nie je nezákonnou štátnou pomocou.

"Súkromné poisťovne sa nemôžu tváriť, že sú súkromní podnikatelia dlhé roky, keď vykazujú zisky, ale keď majú trochu prispieť a podieľať sa na strate, zrazu povedia, že sú rozpočtová organizácia a očakávajú, že štát príde a zaplatí straty," dodal predseda vlády.