Poslanci nebudú v stredu rokovať, neschválili program schôdze
07 | 10 | 2020 I TASR

Poslanci Národnej rady (NR) SR nebudú v stredu rokovať o pomoci rezortov v súvislosti s koronakrízou. Plénum totiž neschválilo program 14. schôdze parlamentu, a tak predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) zasadnutie ukončil. Schôdzu inicioval opozičný Smer-SD, chcel počuť od ministrov plány na riešenie koronakrízy v konkrétnych rezortoch. Koalícia na rokovanie nevidela dôvod. Za schválenie programu hlasovalo zo 136 prítomných poslancov len 52 z nich.


Opozícia chcela, aby parlament uznesením zaviazal členov vlády predložiť v úvode októbrovej schôdze NR SR konkrétny plán okamžitých legislatívnych a iných opatrení s určením dosahu na verejné financie s cieľom minimalizovať negatívne dôsledky pandémie nového koronavírusu.

Na rokovaní mali vystúpiť ministri financií, hospodárstva, práce, investícií, dopravy, pôdohospodárstva, životného prostredia, školstva i kultúry. Opozícia chcela vedieť, aké budú opatrenia na zabezpečenie konkurencieschopnosti slovenskej ekonomiky a podporu inovácií. Takisto ju zaujímali opatrenia na zabezpečenie zamestnanosti, udržanie sociálnej úrovne a vzdelanosti Slovákov i napĺňanie priorít a cieľov EÚ v oblasti digitálnej a zelenej ekonomiky.

Členovia vlády mali predložiť plán opatrení, ktoré riešia dôsledky pandémie na cestovný ruch, šport, kultúru. Šéf rezortu financií mal tiež predložiť plán legislatívnych a fiškálnych opatrení na dofinancovanie výpadku príjmov regionálnych a územných samospráv z podielových daní.  Koaliční predstavitelia na mimoriadnu schôdzu dôvod nevideli. Hovorili, že poslanci majú možnosť podávať interpelácie či priamo sa ministrov a premiéra pýtať na hodine otázok v rámci riadnej schôdze.