Elektronické voľby sú podľa Remišovej rizikové, prioritu vidí inde
07 | 10 | 2020 I TASR

Proces elektronických volieb je veľmi rizikový, keďže v zahraničí sa vyskytli viaceré bezpečnostné problémy, ktoré by mohli ohroziť správnosť počítania hlasov alebo anonymitu volieb.


Pre TASR to uviedla predsedníčka Za ľudí a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová. Reagovala tak na slová premiéra Igora Matoviča (OĽANO), že do budúcich parlamentných volieb by mohli Slováci zo zahraničia hlasovať elektronicky.

Remišová si zároveň myslí, že priorita je v súčasnosti inde. "Z pohľadu priorít sme za to, aby sme sa najskôr zamerali na informačné systémy, ktoré ľudia používajú každý deň, neskôr môžeme pracovať na systémoch, ktoré využívajú ľudia raz za štyri roky," podotkla.

MUDr. Fischer tvrdí, že politici preberajú iba jednostranné odporúčania. Vyzýva na odbornejšiu diskusiu o Covide
Najznámejší slovenský kardiochirurg, V. Fischer tvrdí, že zdravotná komisia, ktorá radí vláde, má jednostranné zloženie a chýbajú v nej klinickí pracovníci. Politici preberajú ich jednostranné odporúčania. Neviní z toho však len politikov, tvrdí,... Čítať ďalej
07 | 10 | 2020 | Petra Demková


Podľa programového vyhlásenia vlády sa má zvažovať zavedenie elektronických volieb až po zvážení všetkých bezpečnostných rizík. "Zatiaľ takáto analýza vykonaná nebola a podľa doterajších informácií zo sveta je tento proces veľmi rizikový, keďže v zahraničí sa vyskytli viaceré bezpečnostné problémy, ktoré by mohli ohroziť správnosť počítania hlasov alebo anonymitu volieb," vysvetlila šéfka Za ľudí.

Matovič v utorok (6. 10.) skonštatoval, že súčasný systém hlasovania poštou zo zahraničia je deravý a elektronické hlasovanie by mohlo byť bezpečnejšie. Bude sa snažiť presvedčiť koaličných partnerov o zavedení takejto formy hlasovania. Momentálne môžu Slováci voliť zo zahraničia vo voľbách do Národnej rady SR, a to poštou. Zavedenie elektronického hlasovania zo zahraničia má vláda aj vo svojom programovom vyhlásení.