Aká je pravda o 13. dôchodku?
06 | 10 | 2020 I Gabriel Matta

Smer sľuboval 13. dôchodky desať rokov, ale zo sľubov nič nebolo. Smer však zabudol na siroty a invalidných dôchodcov. Sme rodina sa to teraz snaží napraviť.


S ideou zaviesť 13. dôchodky prišla strana Smer – sociálna demokracia ešte v roku 2010. V uvedenom roku bola táto myšlienka neprehliadnuteľná, stala sa totiž jedným z hlavných posolstiev ich reklamnej kampane a billbordami bolo vtedy oblepené celé Slovensko.

K naplneniu predvolebného sľubu ale po voľbách neprišlo. Smer sa vtedy vyhováral, že nenašiel podporu u svojich koaličných partnerov. V rokoch 2012 - 2016 ale vládol sám, nikoho podporu nepotreboval a napriek tomu sľubované dôchodky nezaviedli.

Dnes často z radov opozície počúvame, že súčasná vláda dôchodcov okráda. Je teda dôležité poznať celú genézu 13. dôchodkov, aby bolo jasné, kto historicky celé tie roky dôchodcov v skutočnosti okrádal.

Keby strana Smer v roku 2010, tak ako sľúbila, 13. dôchodky aj zaviedla, naši dôchodcovia sa už desať rokov mohli tešiť z vyššej životnej úrovne a lepšej kvality života. Ale netešili sa. Nemali sa za čo tešiť.

Vo februári 2020, len pár dní pred voľbami, Smer predložil návrh zákona o 13. dôchodku, ktorý bol parlamentom prijatý. Každému súdnemu človeku bolo vtedy jasné, že Smeru, s nie príliš dobrými predvolebnými preferenciami, nejde o skutočnú pomoc dôchodcom, ale o získanie ich hlasov vo voľbách. Navyše - v štátnom rozpočte pre rok 2020 na toto opatrenie nenechali ani cent.

Čo nie úplne všetci vedia je, že návrh Smeru z februára 2020 vôbec nebral do úvahy siroty a invalidov. Inými slovami - počítal len so starobným dôchodkom, vôbec nemyslel na sirotský a invalidný dôchodok. Toto nemožno vnímať inak ako hyenizmus, ak si uvedomíme, že ide o najohrozenejšie skupiny obyvateľstva a spolu o 150 000 ľudí. Ešte aj minister Kaník bol svojho času častovaný výrazom sociálny netvor. No konanie Smeru a už asi ani nedá nejako výstižnejšie nazvať.

Krátko po voľbách nás postihlo niečo, na čo nebol pripravený nikto. Korona zakývala (a ešte pravdepodobne zakýva) s našou ekonomikou tak, ako nič iné od skončenia 2. svetovej vojny. Na jar to vyzeralo tak, že v dôsledku ekonomickej krízy nebudú žiadne 13. dôchodky.

Kollárovci však trvali na svojom a v septembri prišli s návrhom, ktorý by sa dal nazvať: „aby bol aj vlk sýty, aj ovca celá“. Predstavitelia hnutia presadili, aby dôchodcovia museli sľúbený 13. dôchodok dostať. Aj keď nie v plnej výške, ale musia.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Krajniak zvolil princíp solidarity – tí s najnižším dôchodkom dostanú najviac.

Aký je teda výsledok?

V priemere dostane tento rok dôchodca dvojnásobok toho, čo dostal vo forme vianočného príspevku minulý rok. Dôchodcovia s najnižším príjmom do 215 eur dostanú vyplatené najviac, 300 eur. Túto sumu dostanú po novom aj siroty a invalidní dôchodcovia, na ktorých v minulosti Smer akosi pozabudol.

Pre príklad - dôchodca s dôchodkom vo výške 400 eur dostal v roku 2019 vianočný príspevok 133,34 eur, tento rok dostane 233,34 eur, teda o rovných 100 eur viac. Dôchodca s 500-eurovým dôchodkom dostal minulý rok 71, 86 eur, tento rok dostane 197,34 eur, teda o 125,48 eur viac.

Tu je v skratke odpoveď, kto, kedy a ako okrádal našich dôchodcov. Zdá sa, že Sme rodina sa snaží aj v týchto ťažkých časoch myslieť na ľudí a v rámci možností im poskytnúť pomoc. Zákon o 13. dôchodkoch pôjde na ďalšie kolo prerokovania na najbližšiu schôdzu národnej rady. Ak poslanci zákon schvália, dôchodcovia dostanú 13. dôchodok vyplatený už v decembri tohto roka.