Prepíšu koaličnú zmluvu? Riešiť sa bude spojenie SaS s Ficom a Kotlebom
05 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Lídri koaličných strán sa dnes večer zídu, aby riešili a vyriešili roztržku, ktorá sa odohrala medzi vládnymi poslancami, ktorá nastala po tom, čo sa SaS a časť Za ľudí spojili s opozíciou a zablokovali hlasovanie o návrhu interrupčného zákona.


Poslankyňa OĽaNO Anna Záborská, ktorá zákon predkladala, po hlasovaní napísala, že koaliční partneri týmto krokom porušili koaličnú dohodu. „Sme sklamaní, že koaliční poslanci zabránili parlamentu slobodne hlasovať a rozhodnúť aj za cenu ich spájania sa s kotlebovcami a Ficom,“ skonštatovala na sociálnej sieti.
Sme rodina súhlasí s OĽaNO

Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš podľa portálu Aktuality.sk hneď potom avizoval, že tento problém musí riešiť koaličná rada. Na jeho stranu sa pridal aj šéf poslancov Sme rodina Peter Pčolinský.

„Keď ide koaličná strana rokovať s opozíciou s cieľom presadiť nejaký svoj zámer, je to vážne porušenie koaličnej zmluvy. Samozrejme, môžu hlasovať ako chcú, ale nie blokovať schôdzu a celý parlament po dohode s Kotlebom a s Ficom,“ skonštatoval podľa Denníka N Peter Pčolinský.

Dôležitá je stabilná vláda s kvalitným programovým vyhlásením a tiež kvalitná koaličná zmluva, myslí si Heger
Pre víťaza parlamentných volieb hnutie OĽaNO je dôležité vytvorenie stabilnej vlády, kvalitné programové vyhlásenie a tiež koaličná zmluva. V diskusnej relácii O 5 minút 12 RTVS to povedal člen predsedníctva hnutia Eduard Heger. Podľa neho je... Čítať ďalej
08 | 03 | 2020 | SITA

Sulík nechápe, čo porušili

Keďže nejde o prvý spor v rámci vládnej štvorky ohľadne výkladu niektorých ustanovení koaličnej  zmluvy, skloňuje sa aj jej možné spresnenie. Či sa tak stane, bude zrejme jasnejšie po večernej koaličnej rade.

Líder SaS Richard Sulík to ale až tak vážne nevidí. V relácii TV Markíza Na telo povedal, že sa na tom s premiérom Igorom Matovičom len zasmiali. „Čo tam bolo porušené, to mi budú musieť vysvetliť. Nemyslím si, že to treba detailne rozmazávať,“ vyhlásil Sulík a zároveň bránil svoju poslankyňu Janu Bittó Cigánikovú, ktorá bola iniciátorkou tejto blokácie.
Najviac obiehala Cigániková

„Bol to majstrovský kus Jany Cigánikovej. Som veľmi rád, že tam mám ženskú, ktorá vie za toto zabojovať,“ odkázal všetkým. Podpredseda Smeru-SD Ladislav Kamenický nepriamo potvrdil, že zástupkyňa SaS obiehala opozičné kluby.

„V tom pléne behali poslanci z jedného klubu do druhého. Najviac behala pani Cigániková,“ poznamenal bývalý minister financií za vlády Roberta Fica. Parlament by mal o Záborskej návrhu hlasovať na októbrovej schôdzi. SaS zatiaľ nepovedala, ako sa zachová, uvádzajú v závere Aktuality.sk.

Koaličná zmluva je čisté pokrytectvo
Koaliční poslanci môžu podľa dohody podporiť aj návrhy opozície. Musia však byť v súlade s programovým vyhlásením vlády, ako aj hodnotami koalície. Čítať ďalej
07 | 04 | 2020 | Arpád Németh