Ministerstvo spustilo projekt „Odpíšeme ti“, chce pomôcť obetiam šikany na školách
05 | 10 | 2020 I SITA

Projekt na pomoc obetiam šikany s názvom „Odpíšeme ti“, dnes spustili jeho organizátori. Informoval o tom Tlačový odbor Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR.


Ako ďalej priblížil, cieľom projektu je začať otvorene diskutovať o téme šikanovania na miestach, kde je tento problém najrozšírenejší, teda medzi deťmi, učiteľmi a rodičmi. Pomoc chce ministerstvo poskytnúť cez webovú stránku projektu, na bezplatnom čísle Linky detskej istoty, ale aj cez chat. Záujemcovia nájdu na stránke aj videá a texty o danej problematike. Na projekte pracuje okrem ministerstva aj Nadácia Markíza a Linka detskej istoty.

Podľa tlačového odboru sa obeťou šikany môže stať každé dieťa bez ohľadu na svoj sociálny status, rovnako tak sa však môže stať aj agresorom. Rezort zdôrazňuje, že často nielen dieťa, ale ani dospelý nevedia, ako v takejto situácii správne zareagovať a čo urobiť. Práve preto je dôležité dbať na prevenciu šikany a vytvárať zdravé prostredie pre deti v školských zariadeniach.

Ďalší megabiznis Norberta Bödöra. Tentokrát s mobilným operátorom Štvorka
Skutočný svet biznisu nitrianskej rodiny Bödörovcov je ešte oveľa širší, ako ho doposiaľ verejnosť poznala. Teraz sa našli ich stopu aj pri veľkej telekomunikačnej firme Swan Mobile. Čítať ďalej
05 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


„Považujem za dôležité, aby škola nebola iba miestom, kde sa žiaci vzdelávajú, ale aj miestom, kde si osvoja hodnoty, naučia sa rešpektovať druhých a miestom, kde sa každý žiak bude cítiť bezpečne,“ uviedol šéf rezortu školstva Branislav Gröhling (SaS). Ako dodal, je rád, že sa ministerstvo zapája do aktivít, ktoré pomáhajú predchádzať šikane a robia zo škôl lepšie, tolerantnejšie a bezpečnejšie miesta.

Linka detskej istoty upozorňuje, že prežívanie šikanovania výrazne ovplyvňuje osobnostný, sociálny a edukatívny vývin detí a mládeže a súčasne negatívne vplýva na ich telesný a zdravotný stav. „Neošetrené zážitky predikujú dlhodobé následky, prechádzajúce často do dospelosti, preto každá aktivita v záujme prevencie a eliminácie šikanovania je potrebná a vítaná,“ uviedli pracovníci linky.