Záchranári budú lietať v štýle Iron Mana (video)
04 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

Raketové batohy - tzv. jet pack práve prešli testom County Cumbria. Cieľom je dostať sa k pacientom čo najrýchlejšie.


Táto technológia okrem iného umožní operatívnu a rýchlu záchranu zranených v horách. Medik s takýmto batohom sa môže dostať na miesto nehody oveľa rýchlejšie ako skupina záchranárov, informuje web cyfrova.rp.pl.


Medik s jet-packom sa pohyboval nad zemou ako hlavná postava filmu Iron Man a dosahoval rýchlosť viac ako 50 km/h. „Pacienti, o ktorých si myslíme, že z toho budú mať úžitok, sú tí, ktorí potrebujú vrtuľník, ale je potrebné sa k nim dostať o niečo rýchlejšie,“ uviedol pre Sky News Andy Mawson, prevádzkový riaditeľ Veľkej severnej leteckej záchrannej služby (GNAAS).



Podľa GNAAS môžu so sebou záchranári s raketovým batohom nosiť aj respirátor. Nie je známe, či bude toto riešenie implementované do britských lekárskych služieb.

Takéto raketové komplety už testuje polícia v Spojených arabských emirátoch alebo francúzska armáda. Túto technológiu spopularizoval Frank Zapata, ktorý minulý rok preletel svojím flyboardom ponad Lamanšský prieliv.

Žene po páde z bicykla pomáhali leteckí záchranári
Leteckí záchranári pomáhali v utorok 40-ročnej žene, ktorá spadla z bicykla v lesnom teréne pri Nižnom Klátove v okrese Košice-okolie. Čítať ďalej
15 | 09 | 2020 | TASR