Erdogan plne podporuje bratský Azerbajdžan proti "arménskej okupácii"
04 | 10 | 2020 I Diana Zaťková

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan uviedol, že Turecko bude stáť po boku Azerbajdžanu v konflikte s Arménskom o sporný región Náhorný Karabach a vyzval ho, aby pokračovalo v útoku a vyháňalo arménske sily, uviedol portál RT.


Erdogan počas svojho piatkového prejavu pri inaugurácii mestskej nemocnice v stredotureckej provincii Konya zopakoval, že Baku má „plnú podporu“ Ankary. "Bratský štát Azerbajdžan začal veľkú operáciu na obranu svojich vlastných území a oslobodenie okupovaného Karabachu," uviedol. "Turecko je a bude stáť za priateľským a bratským Azerbajdžanom so všetkými svojimi prostriedkami a celým svojím srdcom."


Erdoganove vyhlásenie prišlo niekoľko hodín po tom, čo sa v Náhornom Karabachu zintenzívnilo násilie v hlavnom meste regiónu, pričom Stepanakert podľa Arménska utrpel delostrelecké údery, ktoré si vyžiadali množstvo zranených.


Desaťtisíce ruských Arménov chcú vlastným telom brániť pravlasť v Náhornom Karabachu proti Turkom
Neskutočne dojemné odhodlanie Arménov v Rusku - chcú aj vlastné životy položiť za slobodu Arménov v Náhornom Karabachu. Čítať ďalej
02 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


Dňa 27. septembra došlo k intenzívnej vojenskej konfrontácii medzi Jerevanom a Baku. Obe strany sa zrazili v boji o územie, ktoré je medzinárodne uznávané ako súčasť Azerbajdžanu, ale je obývané etnickými Arménmi usilujúcimi o nezávislosť od Baku s podporou Jerevanu. Konflikt bol od začiatku 90. rokov desaťročia v zmrazenom stave. Aj keď v rokoch 2014, 2016 a v júli tohto roku došlo k niekoľkým veľkým vzplanutiam, súčasná eskalácia poznačená obeťami na oboch stranách je zatiaľ najvážnejšia.


Ankara na začiatku patovej situácie vyhlásila svoju neochvejnú podporu „bratskému“ národu Azerbajdžanu a ponúkla vojenskú aj diplomatickú pomoc. Vo štvrtok tiež zamietla výzvy na mier zo strany Moskvy, Washingtonu a Paríža a zopakovala, že predpokladom prímeria je stiahnutie arménskych síl z Náhorného Karabachu.


Arménsko opakovane obviňuje tureckú armádu z pomoci azerbajdžanskej armáde a dokonca z priameho nasadenia a zostrelenia arménskych vojenských lietadiel - čo Ankara poprela.


400 000 Európanov zomiera ročne kvôli znečistenému ovzdušiu
Najnovšie zistenia Európskej environmentálnej agentúry: V Európe nie je životné prostredie všade v poriadku, najmä vo východnej Európe zomiera veľa ľudí z dôvodov, ktorým sa dá vyhnúť, píše Frankfurter Allgemeine Zeitung. Čítať ďalej
03 | 10 | 2020 | Ingrid Vrabcová