Samotná vakcína proti Covid-19 nezastaví šírenie vírusu
03 | 10 | 2020 I Mário Martinka

Problémy týkajúce sa výroby, účinnosti a dôvery verejnosti znamenajú, že na istý čas budú možno potrebné obmedzenia slobôd


Vakcína proti Covid-19 sama šíreniu vírusu nezabráni. Obmedzenia v každodennom živote budú pravdepodobne ešte nejaký čas trvať, vyhlásil tím odborníkov.

Stovky tímov vedcov po celom svete pracujú na výrobe vakcíny proti koronavírusu. V súčasnosti  je 11 vakcín v tretej fáze pokusov - na ľuďoch. Vláda Spojeného kráľovstva si vyhradila prístup k šiestim potenciálnym očkovacím látkam čím naznačila, že vakcína by mohla byť pripravená do jari budúceho roka, informuje theguardian.com.

Správa multidisciplinárnej skupiny zvolanej Royal Society ( Kráľovskou spoločnosťou ) s názvom Delve hovorí, že pri výrobe vakcíny existujú vážne výzvy. Skupina vidí prekážky vo výrobe a skladovaní, v otázkach týkajúcich sa efektívnosti vakcíny a v problémoch s dôverou verejnosti. Profesor Nilay Shah, vedúci oddelenia chemického inžinierstva na Imperial College v Londýne a autor správy, uviedol, že zatiaľ čo v marci budú k dispozícii vakcíny - v neposlednom rade preto, že výroba sa začína skôr, ako budú známe výsledky pokusov - otázkou je, či sa preukážu ako účinné a či prejdú regulačnými procesmi.

„Aj keď to prekonáme a materiál bude k dispozícii a očkovanie sa začne na jar, bude trvať dlho, kým sa prepracujeme k rôznym prioritným skupinám a neskôr k širšej populácii,“ uviedol s tým, že celý proces môže trvať až rok.

Rusko šíri lži o vakcínach na Covid, tvrdí šéf britskej armády (Dan Sabbagh)
Komentár Dan Sabbagh ( The Guardian) Čítať ďalej
02 | 10 | 2020 | Diana Zaťková


Profesor Charles Bangham, predseda imunológie na Imperial College v Londýne a spoluautor správy, uviedol: „Aj keď je to efektívne, je veľmi nepravdepodobné, že sa dokážeme úplne vrátiť do normálu. ... Niektoré ďalšie zásahy budeme musieť postupne uvoľniť.“ Bangham uviedol, že niekoľko vakcín nielenže úplne neguje možnosť nakazenia sa, ale môžu znížiť závažnosť ochorenia aj pravdepodobnosť jeho prenosu. V prípade vakcín vyvíjaných proti Covidu však zostáva nespočetné množstvo otázok.
Imunita stáda

Vyskytli sa už aj obavy poukazujúce na to, že vakcíny proti Covidu môžu byť u starších ľudí menej účinné. Toto je potenciálny problém v prípade obmedzených zásob. Ak by došlo k takému scenáru, očkovanie sa musí udiať prednostne u tých, u ktorých je najvyššie nebezpečenstvo infekcie.

Tím tvrdí, že politika rozsiahleho očkovania v snahe vyvolať stádovú imunitu by tiež mohla naraziť na potenciálne ťažkosti, najmä ak má vakcína obmedzenú účinnosť. Tím ďalej poukazuje na to, že v každom programe hromadného očkovania treba prekonať prekážky vo výrobe a dodávkach. "Musíme sa ubezpečiť, že [budeme mať] všetky prísady pre tieto desiatky miliónov dávok vo Veľkej Británii a niekoľko miliárd globálne," uviedol Shah s tým, že bude treba mať všetko vybavenie od chemikálií po sklenené fľaštičky. Niektoré vakcíny musia dokonca byť uchovávané pri extrémne nízkych teplotách.

Donald Trump aj s prvou dámou sú pozitívni na Covid-19
Americký prezident Donald Trump potvrdil, že on aj prvá dáma Melania Trumpová mali pozitívny test na koronavírus, len niekoľko hodín po tom, čo sa dozvedeli, že chorobu utrpel vysoký asistent. Čítať ďalej
02 | 10 | 2020 | Imrich Kovačič


Podľa Shaha by sa očkovací program musel uskutočňovať asi desaťkrát rýchlejšie ako sezónne očkovanie proti chrípke. "Na to by sme potrebovali tisíce zdravotníckych pracovníkov a preškolených ľudí, ktorí by sa venovali iba očkovaniu," uviedol.

Dôvera verejnosti v očkovaciu látku môže tiež predstavovať prekážku. Dr. Zania Stamataki, výskumníčka v odbore vírusovej imunológie na univerzite v Birminghame, povedala: „V čase, keď sú vydané prvé vakcíny, musíme urobiť všetko pre to, aby sme rozptýlili mýty týkajúce sa očkovania. Musíme takisto ubezpečiť jednotlivcov a rodiny, že ( očkovacie látky ) sú bezpečné, otestované a že pri ich príprave neboli z hľadiska bezpečnosti vynechané žiadne kroky.“

V reakcii na správu od Delve, ministerstvo zdravotníctva a sociálnej starostlivosti uviedlo: „Táto štúdia neodráža enormné množstvo plánovania a prípravy, ktoré vo vláde už prebehlo....  Naše plány zahŕňajú výrazné rozšírenie vyškolenej pracovnej sily, ktorá dokáže podávať vakcíny COVID-19 a vakcíny proti chrípke, a uľahčiť tak pacientom prístup k potrebným vakcínam. Sme si tiež istí, že máme dostatočné zabezpečenie a prepravu, osobné ochranné prostriedky a logistické znalosti na čo najrýchlejšie nasadenie vakcíny po celej krajine.“

Zabudnite na predstavy o koronavíruse, nie sme v tom "spolu". Covid nás všetkých diskriminuje (Helen Pankhurstová)
Komentár Helen Pankhurstovej (The Guardian) Čítať ďalej
01 | 10 | 2020 | Diana Zaťková