Na COVID-19 doplatili aj luxusné hotely. Kvôli opatreniam hlásia hromadné prepúšťanie!
01 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Skupina Best Hotel Properties musí pristúpiť k hromadnému prepúšťaniu v bratislavských hoteloch Grand Hotel River Park, Sheraton a Crowne Plaza, ako aj v košickom DoubleTree by Hilton a pravdepodobne zruší spolu okolo 80 pracovných miest.


Aj luxusné hotely museli pristúpiť k drastický opatreniam pre situáciu s novým koronavírusom. „Pandémia postihla naše odvetvie nielen počas obdobia, kedy došlo k vyhláseniu núdzového stavu, ale veľmi významne ho ovplyvní na nasledujúce mesiace a roky,“povedal Branislav Babík, predseda predstavenstva Best Hotel Properties (HBP), uvádza to portál Topky.sk.

Za päť mesiacov priniesol turizmus v Bratislave do mestskej kasy takmer dva milióny eur
Mestu Bratislava pribudlo vďaka turizmu do rozpočtu za prvých päť mesiacov tohto roka 1,94 mil. eur. Mesto si drží úroveň vyrubenej dane za ubytovanie približne vo výške päť miliónov eur za rok od januára 2017, kedy boli zrušené úľavy pre... Čítať ďalej
19 | 07 | 2019 | SITA

Kritická situácia v turizme

Spoločnosť BHP upozornila na problémy mestských hotelov otvoreným listom vládu 4. septembra 2020. V liste podpísanom viacerými organizáciami pôsobiacimi v cestovnom ruchu, priniesla aj zoznam návrhov riešení, ktoré by mohli pomôcť mestským hotelom udržať zamestnanosť. Riešenia krízovej situácie sa nedočkali napriek snahe o vyvolanie stretnutia so zástupcami vlády, ministerstva dopravy a odborníkmi z oblasti cestového ruchu, a tiež aj napriek viacerým snahám Asociácie hotelov a reštaurácií.

Tí všetci upozorňovali na kritickú situáciu v turizme aj zhromaždením pred Úradom vlády. Predstavitelia BHP sa návrhov riešenia krízovej situácie nedočkali, a preto musia pristúpiť k hromadnému prepúšťaniu, ktoré sa týka zamestnancov troch bratislavských hotelov. Grand Hotela River Park, hotela Sheraton, a hotela Crowne Plaza.

Štát by mal podporovať aj liečebné kúpele a zdravotný turizmus, žiadajú kúpeľníci
Štát by mal v súvislosti s negatívnymi následkami koronakrízy na domáci cestový ruch podporovať aj prírodné liečebné kúpele, a tým aj zdravotný turizmus. Čítať ďalej
07 | 07 | 2020 | SITA

Dlhodobé prevádzkové straty

„Je to spôsobené najmä tým, že v Bratislavskom kraji je o 82% menej hostí než vlani. Počet zahraničných návštevníkov klesol o viac ako 90%. To bude mať za následok dlhodobé prevádzkové straty,“ vysvetlil predseda predstavenstva BHP. Grand Hotel River Park je zatvorený od 16. marca 2020 nariadením vlády a jeho otvorenie je plánované na 9. októbra. Očakávaný výpadok tržieb na najbližších 8 mesiacov po znovuotvorení hotela je 90% oproti rovnakému obdobiu minulého roku a v snahe predísť likvidačnej situácii je nevyhnutná zmena organizačnej štruktúry spoločnosti.

Nariadením vlády SR bol zatvorený od 16. marca aj bratislavský Sheraton Hotel Bratislava, ktorý počas 5,5 mesiaca negeneroval tržby. Hotel sa opäť otvoril 1. septembra a odvtedy zaznamenáva 85% výpadok tržieb. Odhad na najbližších 8 mesiacov je pokračujúci prepad tržieb o 85% oproti rovnakému obdobiu minulého roku.

Hromadné prepúštanie je stále aktuálne. Je to podraz, odkazujú najväčšie firmy Matovičovej vláde
Vláda Igora Matoviča včera predstavila balíček opatrení, ktorých cieľom je podpora biznisu v krízovom stave. Pre veľkých zamestnávateľov to však stačiť nebude a naďalej hrozia hromadným prepúšťaním. Čítať ďalej
30 | 03 | 2020 | Jaroslav Fabok

Musia hromadne prepúšťať

Podobná situácia je aj v hoteli Crowne Plaza Bratislava. Hotel bol zatvorený nariadením vlády od 16. marca a 5,5 mesiaca negeneroval tržby. Od jeho znovuotvorenia, 1. septembra, zaznamenal 88% výpadok tržieb. Odhad na najbližších 8 mesiacov je pokračujúci prepad tržieb o 85% oproti rovnakému obdobiu minulého roku. Skupina BHP bude v zmysle právnych predpisov riešiť hromadné prepúšťanie aj s príslušným Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Hotely budú po ukončení procesu hromadného prepúšťania v zoštíhlenom režime fungovať naďalej.

BHP vlastní a manažuje v Bratislave Grand Hotel River Park, a Luxury Collection Hotel, do portfólia BHP patrí tiež moskovský hotel Baltschug Kempinski. Od marca 2017 vlastní spoločnosť 45 % podielu v hoteli Double Tree by Hilton Westminster v Londýne. V správe má tatranský Grand Hotel Kempinski High Tatras. Hotel Crowne Plaza Bratislava, Hotel Sheraton Bratislava a košický Double Tree by Hilton Hotel, BHP manažuje na základe zmluvy o franšíze. Akcie spoločnosti sú podľa Aktuality.sk kótované na Burze cenných papierov v Bratislave.

Hromadné prepúšťanie sa týka aj Košického kraja, o prácu príde 129 zamestnancov
Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) eviduje od posledného júnového týždňa v Košickom kraji dve nahlásené hromadné prepúšťania. O prácu príde 129 zamestnancov. Čítať ďalej
03 | 07 | 2020 | SITA