Sociálna poisťovňa dosahuje 56-percentnú úspešnosť pri exekučnom vymáhaní pohľadávok vo vlastnej réžii
30 | 09 | 2020 I SITA

Sociálna poisťovňa dosiahla za rok 2019 najvyššiu, a to až 56-percentnú úspešnosť pri vymáhaní pohľadávok vo vlastnej réžii.


Úroveň úspešnosti vymáhania pohľadávok v tzv. správnom výkone je najvyššia od roku 2017, keď získala Sociálna poisťovňa takúto zákonnú možnosť a môže pohľadávky vymáhať aj sama bez exekútorov. Informoval o tom Peter Višváder, riaditeľ odboru komunikácie s verejnosťou Sociálnej poisťovne.

Kým za rok 2017 dosiahla úspešnosť vymáhania v správnom výkone 40,34 percenta, v roku 2018 to bolo 46,05 percenta a za rok 2019 úspešnosť narástla na spomínaných 56,08 percenta. Od októbra 2017 do konca augusta 2020 si novým spôsobom vymáhania Sociálna poisťovňa u dlžníkov uplatnila objem pohľadávok vo výške takmer 373 miliónov eur, z čoho jej uhradili približne 178 miliónov eur.

Znamená to nielen finančný prínos pre ekonomiku Sociálnej poisťovne, ale ide aj o signál pre neplatičov, že výzvy na úhradu dlhov nemôžu ignorovať a že možnosť vyhnúť sa plateniu sa znižuje.

Ďalšia nezhoda v koalícii. SaS je zatiaľ proti zavedeniu núdzového stavu
Mnohé z výrazných sprísnených opatrení, ktoré včera schválil predseda vlády spolu s hlavným hygienikom Mikasom tu už počas prvej vlny boli. V hre je ale aj vyhlásenie núdzového stavu, s čím však koaličná SaS nesúhlasí. Čítať ďalej
30 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Vymáhanie vo vlastnej réžii pracovníkmi Sociálnej poisťovne je pre inštitúciu aj zhruba o 20 percent efektívnejšie ako v exekučnom konaní. Výsledky vymáhania v minulom roku poukazujú aj na lepšiu schopnosť dlžníkov splatiť svoje záväzky už v priebehu kalendárneho roka, a nie s väčšími časovými odstupmi ako to bolo v minulosti.

Úspešnosť vymáhania ovplyvňuje aj druh použitého exekučného prostriedku. Tým môže byť účet v banke, mzda či dávka, ale aj dobrovoľná úhrada bez využitia exekučného prostriedku, kedy dlžník po doručení oznámenia o začatí vymáhania pohľadávku sám uhradí.

Najčastejšie však Sociálna poisťovňa siahne dlžníkom na účet v banke, mzdu či dávku, alebo zašle dlžníkovi spomínané upovedomenie o dlhu bez použitia exekučného prostriedku.