Peniaze z rezortu práce neboli pre kultúrnu obec také adresné, aby dokázali ľuďom poskytnúť pomoc, tvrdí Milanová
30 | 09 | 2020 I SITA

Peniaze z Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR neboli pre kultúrnu obec také adresné, aby dokázali poskytnúť pomoc ľuďom, ktorí ju potrebujú.


Po stretnutí z utorka 29. septembra medzi zástupcami ministerstva kultúry (MK) a kultúrnou obcou si však obe strany zadefinovali, čo od seba navzájom potrebujú, aby im tak rezort kultúry vedel poskytnúť pomoc čo najrýchlejšie. Uviedla to po dnešnom rokovaní vlády ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO).

Zároveň dodala, že do parlamentu pôjde dotačný zákon, pretože MK nemalo žiadne právne opodstatnenie na to, aby dokázalo rozdeľovať peniaze fyzickým osobám v rámci mimoriadnych situácií aké nastali teraz. Zákon by mal podľa Milanovej nadobudnúť účinnosť 1. novembra.

Majský odmieta vydanie na Slovensko, chce dožiť v Česku
Mestský súd v Prahe rozhoduje o návrhu krajského štátneho zástupcu na vydanie právoplatne odsúdeného Jozefa Majského na výkon trestu odňatia slobody na Slovensko. Informovala o tom televízia Markíza na svojom spravodajskom webe... Čítať ďalej
30 | 09 | 2020 | SITA


Mimoriadna pomoc vo výške 9,5 milióna eur pre nezávislú kultúru, ktorú prerozdelí Fondu na podporu umenia, môže pri programoch, do ktorých sa prihlásilo menej ľudí, poskytnúť peniaze už v októbri prípadne v novembri. Milanová dodala, že do decembra sa pokúsia rozdať gro týchto peňazí, no pri niektorých programoch sa môže čas posunúť do nového roka.

Ministerka zároveň informovala, že Slovenské národné divadlo (SND) dostalo z MK SR finančnú injekciu a podľa toho, ako vyčíslia straty, MK SR mu poskytne ďalšie prostriedky. O konkrétnej sume na pomoc pre kultúrnu obec rezort podľa Milanovej stále rokuje.