Odhalili ďalšie luxusné nehnuteľnosti Vatikánu v Londýne
30 | 09 | 2020 I Mário Martinka

Kardinál Becciu, ktorého pápež minulý týždeň prinútil rezignovať, dohliadal na nákupy v Knightsbridge


Kardinál, ktorý dohliadal na tím vyšetrovaný Vatikánom z podozrivých nákupov londýnskych nehnuteľností, uskutočnil aj iné investície do ďalších londýnskych luxusných apartmánov. Nákupy mali siahať až do výšky 100 miliónov libier, píše ft.com.

Dokumenty vrátane e-mailov a finančných účtov odhalených denníkom Financial Times, ukazujú, že kardinál Giovanni Angelo Becciu, ktorého minulý týždeň prinútil pápež František rezignovať, investoval vatikánske prostriedky do portfólia ultraluxusných bytov na námestí Cadogan v Knightsbridge. Táto oblasť je jedna z najdrahších adries v Londýne.

Odhalenia ďalších londýnskych akvizícii, o ktorých rozhodol 72-ročný taliansky duchovný, prichádzajú v čase, keď vatikánski sudcovia vyšetrujú samostatnú investíciu vo výške 350 mil. EUR do veľkej budovy v Chelsea s názvom 60 Sloane Avenue. Na túto budovu dohliadal aj kardinál Becciu od začiatku jej výstavby v  roku 2014.

Svätá stolica uviedla, že Sloane Avenue spôsobila veľké straty. Londýnsky podnikateľ Gianluigi Torzi bol vatikánskymi orgánmi obvinený a zatknutý z „vydierania, sprenevery, podvodov, prania špinavých peňazí a za platby", ktoré mu boli vyplatené za jeho úlohu sprostredkovateľa nákupu. Talian, ktorý bol prepustený z väzby a popiera akékoľvek konanie v rozpore so zákonom. Nové dokumenty vrhajú nové svetlo na finančné aktivity mocného štátneho sekretariátu. Poslaním tohto vatikánskeho ústredného administratívneho úradu je, okrem iného, investovať dary katolíkov v hodnote stoviek miliónov eur.

Všetci sme bratia – aj sestry! Tvrdí sa v pápežskej encyklike, ktorú Vatikán vydá v októbri
Encyklika „Všetci sme bratia“ vyjde 4. októbra. Nadpis je inšpirovaný pápežom Františkom a nemýľte sa, nevylučuje ženy. Čítať ďalej
17 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


Kardinál Becciu bol v rokoch 2011 až 2018 druhým vrchným riaditeľom sekretariátu. Jeho úloha z neho urobila tretieho najvplyvnejšieho muža Svätej stolice. V piatok uviedol, že ho pápež požiadal o rezignáciu. Becciu však prisľúbil, že sa bude brániť proti všetkým obvineniam zo zlého hospodárenia s vatikánskymi prostriedkami.

"Pápež mi povedal, že už mi neverí, pretože dostal správu od sudcov, podľa ktorej som sa mal dopustiť sprenevery," uviedol minulý týždeň kardinál. "Akceptoval som jeho želanie aby som odstúpil. Som nevinný a dokážem to.“
Úloha kardinála Bacciu

Dokumenty ukazujú, že kardinál Becciu dohliadal na kúpu troch bytov na námestí Cadogan 7 - 9 za celkovú sumu 19,25 milióna libier. Výdavky na rekonštrukciu sa pohybovali vo výške 1,25 milióna libier, vrátane 39 000 libier na krby, 52 000 libier na podlahy a 7 000 libier na tapety. Sekretariát tiež kúpil byt na adrese 25 Cadogan square, ako aj apartmány umiestnené na Hans Place 28-29 a 130 Pavilion Road. Akvizície dosiahli výšku 95,75 mil. libier. Podľa podrobností úverových zmlúv bola táto suma čiastočne financovaná hypotékami od dnes už neexistujúcej švajčiarskej banky BSI a banky Rothschild.

Mocný vatikánsky kardinál Angelo Becciu rezignuje v dôsledku finančného škandálu
Vedúci vatikánskeho úradu pre vyhlasovanie svätcov sa vzdáva svojich práv a nebude môcť hlasovať za nového pápeža Čítať ďalej
26 | 09 | 2020 | Mário Martinka


Nákup riadila britská spoločnosť Sloane and Cadogan s cieľom predať zrekonštruované byty so ziskom. Podľa firemných záznamov nehnuteľnosti kúpil Štátny sekretariát Vatikánu prostredníctvom štyroch spoločností s názvom Charybdis, Princeps, Civitas a Valerina. Firma Sloane and Cadogan, ktorá nie je podozrivá z priestupkov, odmietla celú záležitosť komentovať.
Alberto Perlasca, Fabrizio Tirabassi a spoločnosť Velur

V roku 2017, tri roky po počiatočnej investícii, dvaja vatikánski predstavitelia zodpovední kardinálovi Becciuovi - Alberto Perlasca a Fabrizio Tirabassi - informovali Sloan and Cadogan o tom, že časť poplatkov účtovaných za správu má dostať iná investičná spoločnosť so sídlom vo Švajčiarsku s názvom Valeur.

Perlasca aj Tirabassi boli vatikánskymi úradmi suspendovaní v rámci pokračujúceho vyšetrovania investície na 60 Sloane Avenue. Táto investícia bola samostatná a nesúvisí s vývojom na námestí Cadogan.

Vatikán vidí príležitosti najmä na vidieku!
Odkazy veriacemu katolíckemu svetu zo svätého mesta už ani tak neprekvapujú svojou intenzitou a apeláciou (bodaj by sme ju vždy vypočuli), ako skôr šírkou tém. Najnovšie sa pod ochranu Svätej stolice dostal vidiek. Áno, aj ten náš. Čítať ďalej
11 | 08 | 2020 | Ivan Brožík


V liste z marca 2017  sa výkonní riaditelia Sloane and Cadogan sťažovali dvom teraz podozrivým vatikánskym úradníkom, že Valeur má „minimálnu alebo žiadnu odbornosť na náročnom britskom trhu so špičkovými nehnuteľnosťami... Nie je preto jasné, ako by mohli napredovať a zvyšovať hodnotu investícií ... .“ Podľa ľudí, ktorí majú vedomosti o tomto obchode, vedúci predstavitelia spoločností Sloane a Cadogan nakoniec odmietli žiadosť Perlascu a Tirabassiho o začlenenie spoločnosti Valeur do projektu. K dohode teda nikdy nedošlo.

Valeur uviedol, že jeho riadiaci pracovníci sa nikdy nestretli s kardinálom Becciuom a, že „sa iba pár krát stretli “ s Perlascom vtedy, keď sekretariát požiadal, aby sa z ich firmy stal „investičný poradca“. Valeur uviedol, že nie je predmetom vyšetrovania zo strany Vatikánu ani iného právneho orgánu. Keď sa kardinála Becciu minulý týždeň pýtali, či on alebo sekretariát niekedy obchodovali so spoločnosťou Valeur, odpovedal: „Nikdy som o týchto mužoch nepočul.“

Progresívny krok Vatikánu: Pápež vymenoval šesť žien do najvyšších miest vo vatikánskej rade
Bývalá ministerka práce Ruth Kellyová patrí medzi ženy, ktoré budú dohliadať na financie Vatikánu a prípadne riešiť problémy s tokom financií Čítať ďalej
07 | 08 | 2020 | Mário Martinka