Švajčiari odmietli obmedzovanie voľného pohybu osôb v EÚ
29 | 09 | 2020 I Diana Zaťková

Švajčiarski voliči v referende, ktoré bolo odozvou na brexit, rázne odmietli pokus o narušenie dohody krajiny s EÚ o voľnom pohybe osôb, informuje The Guardian.


Najväčšia strana vo švajčiarskom parlamente, pravicová, protiimigračná Švajčiarska ľudová strana (SVP), vyhlásila referendum s odôvodnením, že krajine musí byť umožnené stanoviť si vlastný limit počtu cudzincov prichádzajúcich za prácou. Iniciatívu - proti ktorej sa postavila vláda, parlament, odbory, organizácie zamestnávateľov a všetky ostatné politické strany - pretože by to ohrozilo celkové vzťahy Švajčiarska s EÚ - však 61,7% voličov odmietlo.


Cudzinci tvoria zhruba štvrtinu z 8,6 milióna obyvateľov Švajčiarska a SVP tvrdí, že krajina čelí „nekontrolovanému a nadmernému prisťahovalectvu“, ktoré zvýši nezamestnanosť švajčiarskych štátnych príslušníkov, zvýši náklady na bývanie a zahltí dopravu a verejné služby. Oponenti uviedli, že ukončenie dvojročnej dohody o voľnom pohybe s okolitou EÚ, ktorej členom Švajčiarsko nie je, by krajinu pripravilo o kvalifikovaných pracovníkov, ale predovšetkým by to ohrozilo zložitú, ale životne dôležitú sieť viac ako 120 dvojstranných zmlúv, ktoré krajina podpísala s blokom.


Briti podpísali majdanskej Ukrajine rozsudok smrti, tvrdí izraelský politológ
Strategické bombardéry a cvičný výsadok blízko hraníc Ruska spôsobia podľa Jakova Kedmiho Ukrajine vážne problémy. Uviedol portál News.rambler.ru. Čítať ďalej
28 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič

Okrem toho, že umožňujú občanom EÚ pracovať vo Švajčiarsku a naopak, zmluvy zahŕňajú dohody o obchode, doprave a výskume platné od roku 2002, ktoré by v prípade ukončenia voľného pohybu automaticky prestali platiť na základe takzvanej „gilotínovej doložky“. Švajčiarska ministerka spravodlivosti Karin Keller-Sutterová uviedla, že hlasovanie proti voľnému pohybu by bolo „horšie ako brexit“.


Predseda SVP Marco Chiesa uviedol, že strana je sklamaná, bude však „pokračovať v boji za krajinu a v  kontrole imigrácie“. Paolo Gentiloni, komisár pre hospodárstvo EÚ, opísal výsledok ako „krásnu nedeľu pre demokraciu a Európu“. Podľa švajčiarskeho systému priamej demokracie mohlo referendum prinútiť vládu jednostranne zrušiť dohodu o voľnom pohybe, ak by rokovania s Bruselom nepriniesli dohodu o ukončení dohody - výsledok, ktorý EÚ opakovane vyhlásila za neprípustný.


Babiš sa oprel do WHO: „Situáciu ste nezvládli, s rúškami ste nás miatli“
Český premiér Andrej Babiš sa v prejave pred Valným zhromaždením OSN ostro oprel do Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Podľa neho nedokázala udať jasné odporúčania, ktoré by pomohli krajinám bojovať proti koronavírusu, informuje portál... Čítať ďalej
27 | 09 | 2020 | Timotej Dudka

SVP sa už predtým pokúsila obmedziť voľný pohyb a tesne vyhrala referendum z roku 2014, ktoré požadovalo imigračné kvóty. Iniciatíva bola následne oslabená , čím sa podporila miera miestnych preferencií v niektorých odvetviach, ale zásadne nekladie žiadne pevné limity na imigráciu do EÚ.


EÚ od tohto referenda nezmenila svoj postoj a trvá na tom, že akékoľvek odmietnutie zásady voľného pohybu Švajčiarskom by malo za následok vylúčenie krajiny z jednotného trhu. Okrem iného v nedeľu voliči podporili zavedenie platenej otcovskej dovolenky, čo sa považuje za zásadnú zmenu pre Švajčiarsko, ktoré v otázke rodičovskej dovolenky zaostáva za väčšinou Európy.


Krajina, ktorá ženám neposkytla volebné právo až do roku 1971 a ktorá ako prvá zaviedla 14 týždňov platenej materskej dovolenky v roku 2005, teraz ponúkne otcom možnosť čerpať dva týždne platenej dovolenky po narodení dieťaťa od 80% ich platu až do stropu 196 SFr (165 libier) denne.


V Rusku objavili revolučné prírodné antibiotikum
Ruskí vedci získali z huby látku, ktorá zbavuje baktérie odolnosti voči baktériám. Uviedol portál Govoritmoskva.ru. Čítať ďalej
28 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič