Škandál: Väčšinu vo firme, ktorá je obvinená z podplácania, vlastní šéfka štátnej nemocnice!
29 | 09 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Zvláštna história vlastníctva aj štátnych tendrov firmy Lomtec.com, ktorej zástupca je obvinený z uplácania štátneho tajomníka. Čo sa ešte vyplaví na povrch?


O softvérovej firme Lomtec.com sa v posledných dňoch písalo v súvislosti s obvinením z korupcie jej obchodného riaditeľa Miroslava Sedláka. Aktuality.sk zistili, že práve on, spoločne s právnikom Petrom Chraščom, ponúkal úplatok štátnemu tajomníkovi ministerstva pôdohospodárstva Martinovi Feckovi, ktorý celú záležitosť oznámil na polícii.
K veci nevie nič uviesť

Úplatok podľa Aktuality.sk mal tvoriť 5 % z ceny projektu centrálneho údajového depozitára, pričom celková suma za projekt bola vo výške jeden a pol milióna eur. Sedlák spoločne s Chraščom taktiež čelia väzobnému stíhaniu. Obvinená z podplácania je aj samotná IT firma, ktorá s tržbami 10 miliónov eur v poslednom roku však nečelí len podozreniam z nekalých praktík, keď podozrenia vyvoláva aj zvláštna vlastnícka štruktúra. Šesťdesiatpercentný podiel vo firme vlastní Denisa Vlková. Ide o dlhoročnú riaditeľku Špecializovanej nemocnice pre ortopedickú protetiku Bratislava. Do čela nemocnice prišla v roku 2007 za ministra Ivana Valentoviča (Smer-SD).

„V spoločnosti, na ktorú sa pýtate, som jedným z akcionárov od roku 2013. Manažment má doteraz, v rámci svojich konaní, moju plnú dôveru. Správy, ktoré sa objavili v uplynulých dňoch, som zaznamenala až z médií, preto som požiadala manažment spoločnosti o ich stanovisko. Viac neviem k danej veci momentálne nič uviesť,“ reagovala Vlková.

Podnikateľka darovala policajtovi poukaz na let stíhačkou, podľa súdu to bol úplatok
Sudca Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici dnes uznal podnikateľku Andreu K. za vinnú z prečinu podplácania policajta ako verejného činiteľa a uložil jej peňažný trest sedemsto eur. Úplatok v podobe poukazu na let stíhacím lietadlom... Čítať ďalej
27 | 01 | 2020 | SITA

Vlková i ministerstvo mlčia

Na otázku Aktuality.sk, za koľko podiel kúpila, kde naň získala prostriedky a či podiel vlastní vo svoj prospech alebo zastupuje tretiu osobu, však Vlková neodpovedala. Ministerstvo zdravotníctva na otázky, či majú vedomosť o tom, odkiaľ Vlková získala prostriedky na kúpu väčšinového podielu v miliónovej firme, neodpovedalo. Ako sme už spomínali, Vlková vlastní 60% akcií Lomtecu cez svoju firmu Aliatech.

Spoločnosť bola založená 3. 5. 2013, teda presne týždeň predtým, ako bolo uverejnené oznámenie o víťazstve konzorcia firiem s účasťou Lomtecu v tendri Slovenskej akadémie vied. Vďaka zmluve na vybudovanie výskumného centra progresívnych materiálov a technológií v spolupráci SAV a Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach mali firmy HANT, Lomtec.com a ENTO zinkasovať 18 miliónov eur.
Majú veľmi schopný tím

Firma Lomtec je pritom známa ako spoločnosť vyvíjajúca softvér. Riešenia v oblasti informačných systémov spomína aj na svojom webe, kde sa ale zmienka o dodávkach laboratórneho vybavenia nenachádza. „Špecializované prístroje dodávame dlhé roky, máme na to veľmi schopný tím a dlhoročne tvoria veľký podiel nášho obratu,“ odpovedal spolumajiteľ Lomtecu Miroslav Ličko na otázku Aktuality.sk, akým spôsobom sa Lomtec dostal k zákazkám na laboratórne vybavenie za desiatky miliónov eur.

Vyšetrovateľ obvinil tri fyzické a jednu právnickú osobu z korupcie
Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) obvinil tri fyzické a jednu právnickú osobu z korupcie v rámci protikorupčnej akcie Obuvník. Informovala o tom Polícia SR na sociálnej sieti. Čítať ďalej
08 | 09 | 2020 | TASR

Lomtec mlčí o cene aj zmluve

Ani samotná firma Lomtec.com nevniesla viac svetla do toho, akým spôsobom sa Denisa Vlková stala väčšinovou akcionárkou veľkej IT firmy pracujúcej so štátom. „Spoločnosť nemá informácie o cene, ktorú pani Vlková zaplatila za podiely, keďže ich získala od predchádzajúcich akcionárov/spoločníkov,“ odpovedal na otázky Aktuality.sk súvisiace s Vlkovej podielom šéf Lomtecu Miroslav Ličko, ktorý pritom Vlkovej predával časť svojich akcií, preto má vedomosť o tom, za akú cenu ich kupovala.

„Nerád by som sa vyjadroval k osobným veciam. Ani neviem, či môžem, nemám pri sebe zmluvu o predaji,“ reagoval Ličko na dodatočnú otázku o predaji svojich akcií. Spoločnosť Lomtec.com ponúkla redakcii Aktuality.sk možnosť osobného stretnutia, ktoré však po dohode na konkrétnom termíne zrušila s vysvetlením, že zástupcovia spoločnosti sa nemôžu vyjadrovať z dôvodu prebiehajúceho vyšetrovania snahy o podplácanie štátneho tajomníka.

Podnikateľka obvinená v kauze Lesov SR ostáva vo väzbe
Banskobystrická podnikateľka Lucia Ď., obvinená z korupcie súvisiacej so štátnym podnikom Lesy SR, ostáva vo väzbe. Informovala o tom hovorkyňa Najvyššieho súdu SR Alexandra Važanová. Čítať ďalej
25 | 08 | 2020 | SITA