Sýria označila Turecko za sponzora terorizmu
28 | 09 | 2020 I Diana Zaťková

Damask sa počas vystúpenia pred Valným zhromaždením OSN vrhol na Ankaru a obvinil Turkov z obsadzovania oblastí na pôde Sýrie a vytvárania živnej pôdy pre teroristov, informuje portál RT.


Sýrsky minister zahraničia Walid Muallem používal jednoznačný jazyk, keď sa ujal slova počas 75. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN, ktoré sa konalo prakticky kvôli pandémii Covid-19. Obvinil Turecko z podpory terorizmu v Sýrii a okolitom regióne a obvinil Ankaru z páchania „vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti“ obmedzením prístupu civilistov k vode vo viacerých mestách kontrolovaných tureckými silami.


Najvyšší sýrsky diplomat tiež tvrdil, že Turecko uľahčilo „vstup desaťtisícov zahraničných teroristov do Sýrie a stále ponúka všetky formy podpory pre Jabhat al-Nusra a ďalšie teroristické organizácie“. Ďalej odsúdil „nelegitímnu prítomnosť amerických a tureckých síl“ v Sýrii a prisľúbil, že jeho krajina „vynaloží všetko úsilie“ na ukončenie okupácie svojho územia.


Briti podpísali majdanskej Ukrajine rozsudok smrti, tvrdí izraelský politológ
Strategické bombardéry a cvičný výsadok blízko hraníc Ruska spôsobia podľa Jakova Kedmiho Ukrajine vážne problémy. Uviedol portál News.rambler.ru. Čítať ďalej
28 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič





Muallem bol podobne neústupný, keď diskutoval o Izraelom okupovanom sýrskom Golane, a vyhlásil, že Damask urobí všetko pre to, aby „obnovil“ svoju suverenitu nad týmto územím.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vo svojom príhovore pred Valným zhromaždením uviedol, že konflikt v Sýrii naďalej predstavuje hrozbu pre regionálnu bezpečnosť a stabilitu, pričom uviedol, že jeho krajina hostí štyri milióny sýrskych utečencov vysídlených počas vojny. Tvrdil, že Turecko hrá rozhodujúcu úlohu v boji proti Islamskému štátu (IS, predtým ISIS) a že chce vidieť „trvalé riešenie“ situácie v Sýrii.

Turecko bolo významným hráčom v sýrskom konflikte a začalo vojenské invázie do krajiny pod zámienkou lovu kurdských milícií, PKK a YPG, ktoré Ankara považuje za teroristické organizácie.

Pri ostreľovaní v Náhornom Karabachu bola zabitá žena a dieťa
Počas obnoveného vojnového stavu medzi Azerbajdžanom a Arménskom nad Náhorným Karabachom bolo množstvo civilistov zranených a zabitých, uviedli miestni predstavitelia tohto regiónu, informuje portál RT. Čítať ďalej
27 | 09 | 2020 | Marek Molnár