Slovenské elektrárne chcú naďalej využívať areály elektrární v Novákoch a vo Vojanoch
28 | 09 | 2020 I SITA

Slovenské elektrárne aj do budúcna plánujú využívať areály elektrární v Novákoch a vo Vojanoch na energetiku. Tie však musia prejsť komplexnou transformáciou, keďže celá Európska únia postupne upúšťa od výroby elektriny z uhlia.


„Pripravili sme plány komplexnej transformácie oboch tepelných elektrární s cieľom zabezpečiť moderné, dlhodobo udržateľné a ekologické využitie areálov a infraštruktúry,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa Slovenských elektrární Oľga Baková.

Po roku 2023 sa už nepočíta s výrobou elektriny v tepelnej elektrárni Nováky. Nevyhnutné však bude zabezpečiť dodávku tepla pre súčasných odberateľov na hornej Nitre z nového zdroja. Slovenské elektrárne preto pripravili projekt nového zdroja tepla priamo v areáli súčasnej elektrárne.

„Projekt je založený na kombinácii plynovej a biomasovej kotolne a malej kogeneračnej jednotky na pokrytie vlastnej spotreby elektriny, momentálne sa nachádza v pokročilom štádiu povoľovacieho procesu,“ podotkla Baková. O jeho finálnej realizácii by mala rozhodovať vláda SR na základe podkladov od Ministerstva hospodárstva SR a porovnávať ho s konkurenčným projektom.

Schôdzka prezidentky s ministrom financií potvrdila,že plán obnovy nie je, tvrdí Fico
Výstup zo stretnutia prezidentky SR Zuzany Čaputovej a ministra financií SR Eduarda Hegera (OĽANO) potvrdil, že v prípade národného plánu obnovy nemá vláda nič v rukách. Na pondelkovej tlačovej konferencii opozičnej strany Smer-SD to uviedol jej... Čítať ďalej
28 | 09 | 2020 | TASR


Po zrealizovaní nového zdroja tepla sa chce slovenský dominantný výrobca elektriny zamerať v Novákoch na vybudovanie takzvaného centra obehového hospodárstva, ktoré by poskytlo komplexné riešenie pre nakladanie s komunálnym odpadom v regióne.

Súčasťou by okrem recyklácie, upcyklácie a materiálového zhodnotenia odpadov bolo aj zariadenie na energetické zhodnocovanie nerecyklovateľnej časti odpadov. „Týmto riešením sa nielen dosiahne výrazná ekologizácia tejto elektrárne, ale mohla by sa do budúcna vyriešiť aj problematika s nakladaním odpadov v regióne,“ myslí si Baková.

Elektrárne zároveň do budúcna potenciálne počítajú s využitím areálu elektrárne Nováky ako aj prislúchajúcich priestorov na inštaláciu obnoviteľných zdrojov energie. V areáli by sa mohli vybudovať slnečné či veterné elektrárne s kapacitou do 100 megawattov. V Novákoch rozmýšľajú elektrárne aj nad výrobou čistého vodíka prostredníctvom elektrolýzy.

Sme rodina, SaS a Za ľudí podporujú úpravu trestov pri držbe marihuany, pre OĽaNO to nie je témou
Koaličné strany Za ľudí, Sloboda a Solidarita (SaS) a hnutie Sme rodina podporujú úpravu trestov za držbu a užívanie marihuany. Pre hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) však nie je táto otázka „témou“, keďže nie je zakotvená v... Čítať ďalej
28 | 09 | 2020 | SITA


V prípade tepelnej elektrárne vo Vojanoch na východe Slovenska momentálne testujú Slovenské elektrárne takzvané TDP (tuhé druhotné palivo), s cieľom nahradiť čierne uhlie. „Toto riešenie by výrazným spôsobom prispelo k ekologizácii elektrárne. Predchádzajúce testy nám preukázali, že emisie skleníkových plynov oxidu uhličitého by mohli klesnúť až o 50 %. Zároveň prispeje ku konkurencieschopnosti elektrárne a znižovaniu skládkovania na Slovensku,“ dodala Baková.

Ďalším potenciálnym projektom v areáli tejto elektrárne je možná inštalácia a vybudovanie obnoviteľných zdrojov na báze slnka a vetra taktiež v objeme do 100 megawattov. Aj v elektrárni Vojany zvažujú Slovenské elektrárne inštaláciu zariadenia na výrobu čistého vodíka.

O nových výrobných zdrojov na Slovensku budú v utorok debatovať energetici v rámci energetickej konferencie Smart Energy Forum. O tom, či Slovensko potrebuje nové väčšie výrobné kapacity budú diskutovať štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek, predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Andrej Juris, predseda predstavenstva MH Manažment Ľuboš Lopatka a predseda predstavenstva ZSE Energia Juraj Krajcár.