Vrátia sa záchytky? Nemocnice opilcov nechcú!
27 | 09 | 2020 I Ivan Brožík

Čo s opilcami, ktorých zbierajú policajti a záchranári z ulíc?


"Rezorty vnútra a zdravotníctva diskutujú o otázke zriadenia protialkoholických záchytných izieb, takzvaných záchytiek. Okrem ministerstiev sú do riešenia problematiky zapojené aj zložky obecných a mestských polícií", informoval portál cas.sk. Kontakty na túto tému potvrdili aj Petra Friese z tlačového odboru Ministerstva vnútra SR a komunikačný odbor Ministerstva zdravotníctva SR.

Podľa ministerstva vnútra by zriadenie záchytiek mohlo prispieť k zvýšeniu bezpečnosti občanov, ako aj ochrany majetku pred páchaním protispoločenskej činnosti. Ministerstvo predpokladá, že zriadením záchytiek sa zvýši bezpečnosť osôb, "intoxikovaných alkoholom". ministerstvo zdravotníctva opakuje známu skutočnosť, že opilci do nemocníc nepatria, nemocničný personál nie je vybavený na zvládanie agresívneho správania.

Do debaty o opätovnom zriadení záchytiek sa zapája významne aj Združenie náčelníkov obecných a mestských polícií Slovenska. Úvodné rokovania medzi rezortom vnútra a zdravotníctva sa už začali. Podľa ministerstva zdravotníctva si "problematika vyžaduje komplexné riešenie aj na úrovni rezortu vnútra, policajných zložiek či zástupcov obcí a miest". Zatiaľ však ide iba o rovinu diskusií a nateraz je to otvorená téma.

Horskí záchranári vykonali počas leta nadpriemerný počet výjazdov
Horskí záchranári vykonali počas letných mesiacov nadpriemerný počet výjazdov. Podľa informácií, ktoré uvádza Horská záchranná služba (HZS) na svojej webstránke, boli júl a august v tejto súvislosti veľmi silným mesiacmi. HZS dodáva, že v mnohých... Čítať ďalej
09 | 09 | 2020 | SITA