V stredu bude ďalšie pojednávanie v daňovej kauze Zoltána Andruskóa
27 | 09 | 2020 I SITA

Na stredu 30. septembra vytýčil Okresný súd Bratislava V ďalšie pojednávanie v daňovej kauze Zoltána Andruskóa, ktorý je právoplatne odsúdený za účasť na vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka.


Naposledy sa v prípade malo pojednávať v júli, súd ho však nakoniec hneď na začiatku odročoval. Dôvodom bolo ospravedlnenie advokátov dvojice obžalovaných. Súd mal vtedy v pláne vypočuť dvoch svedkov.

Dvojica Zoltán Andruskó a Ján M. čelí obžalobe z trestného činu krátenia dane a poistného vo veľkom rozsahu. Podľa portálu dlžník.sk má Andruskó daňový nedoplatok presahujúci milión eur. Z pojednávania je vylúčená verejnosť, pretože to podľa súdu vyžaduje „iný dôležitý záujem obžalovaných“. Sudkyňa avizovala, že verejný bude až rozsudok.

Budú padať hlavy? Monika Jankovská viedla so šéfom NAKA dlhý rozhovor
Bývalá štátna tajomníčka, ktorá drží vo väzbe drží už dva týždne protestnú hladovku sa konečne stretla so šéfom Národnej kriminálnej agentúry Branislavom Zurianom, s ktorým mala podľa portálu topky.sk stráviť niekoľko desiatok minút. Koho v... Čítať ďalej
27 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Na pojednávaniach v kauze krátenia dane sa Andruskó nezúčastňuje, pričom dáva súhlas na konanie v neprítomnosti. Obžalovaným v tomto prípade je aj Ján M. Na súd chodí maskovaný kuklou a čiapkou a s médiami nekomunikuje.

Zoltána Andruskóa vyšetrovacie orgány označili v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka za sprostredkovateľa medzi objednávateľkou a vykonávateľmi. Pôvodne bol v prípade obvinený spolu s Tomášom Sz., Miroslavom M., Alenou Zs. a podnikateľom Marianom K. Neskor ho však vyčlenili na samostatné konanie, keďže po svojom zadržaní od začiatku spolupracoval s vyšetrovateľmi.

Zároveň s prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste, v rámci ktorej mu pôvodne navrhovali trest desať rokov väzenia. S tým však nesúhlasil senát Špecializovaného trestného súdu, ktorý na verejnom zasadnutí v decembri minulého roku vyzval procesné strany na dohodu o vyššom treste. Andruskó nakoniec súhlasil s 15-ročným trestom. Vo veci vraždy Kuciaka a jeho snúbenice pred súdom vypovedal ako svedok.