Japonsko bude hostiť olympijské hry v roku 2021 „ako dôkaz toho, že ľudstvo porazilo pandémiu"
26 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Japonský premiér Jošihide Suga sľúbil, že na budúcich letných olympijských hrách v Tokiu preukáže svetový triumf nad Covid-19. Organizácii Spojených národov tak oznámil, že hry sa budú konať bezpečne po ročnom odklade, informuje portál RT.


V piatok premiér vystúpil pred medzinárodnou organizáciou a uviedol na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN, že Japonsko sa zaviazalo „nenechať nikoho pozadu“ uprostred zdravotnej krízy. Tvrdil, že olympijské hry v roku 2021 budú slúžiť ako symbolické víťazstvo proti vírusu.

"V lete budúceho roka je Japonsko odhodlané usporiadať olympijské a paralympijské hry v Tokiu ako dôkaz toho, že ľudstvo pandémiu porazilo," hrdo uviedol v zaznamenanej správe.

Hry, ktoré boli pôvodne stanovené na toto leto, boli odložené na budúci rok v marci kvôli pandémii, pričom ide o zriedkavý jav v ich 124-ročnej histórii, ktorý predtým vďaka I. a II. Svetovej vojne zaznamenal len tri zrušenia.

EÚ sa pripája k USA pri odmietnutí legitimity Lukašenkovho kontroverzného prezidentského mandátu
Tajná inaugurácia bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka na nové volebné obdobie bola odmietnutá EÚ, pričom Brusel „preskúmava“ udalosť, o ktorej sa tvrdí, že jej „chýba demokratická legitimita“, informuje portál RT. Čítať ďalej
25 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Suga, ktorý začiatkom tohto mesiaca zložil prísahu ako japonský predseda vlády po zdravotných problémoch, ktoré si vynútili rezignáciu dlhoročného predsedu vlády Šinzó Abeho, tiež vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby „zmenilo súčasnú krízu na príležitosť na posilnenie našej spolupráce“, pričom trvá na tom, že pandémia „nesmie ohroziť medzinárodný mier a bezpečnosť.“

Za týmto účelom uviedol, že Japonsko sa bude usilovať o „normalizáciu svojich vzťahov“ so Severnou Kóreou a ponúkne stretnutie s vodcom krajiny bez akýchkoľvek predbežných podmienok.

"Ako nový predseda vlády Japonska som pripravený stretnúť sa s predsedom Kim Čong-unom bez akýchkoľvek podmienok," uviedol. „Nadviazanie konštruktívneho vzťahu medzi Japonskom a Severnou Kóreou bude slúžiť nielen záujmom oboch strán, ale tiež významne prispeje k regionálnemu mieru a stabilite," dodal na záver japonský premiér Jošihide Suga.

AKTUALIZOVANÉ: Najmenej 4 ľudia boli zranení pri útoku neďaleko bývalých kancelárií časopisu Charlie Hebdo
Najmenej štyria ľudia boli zranení pri útoku nožom v blízkosti bývalých kancelárií francúzskeho satirického časopisu Charlie Hebdo v Paríži, uviedli miestne médiá s odvolaním sa na policajné zdroje, informuje portál RT. Čítať ďalej
25 | 09 | 2020 | Marek Molnár