Bratislavu spojí železnica s Nitrou, jediným krajským mestom do ktorého vlaková trať ešte nevedie
26 | 09 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Črtá sa nové železničné spojenie medzi Nitrou a Bratislavou. Cesta z matky miest do hlavného mesta by sa mala výrazne skrátiť., píše portál hnonline.sk.


Prvé železničné prepojenie Bratislavy s Nitrou, by podľa ministra dopravy malo zásadne skrátiť cestovný čas medzi oboma mestami, a to takmer až na úroveň 45 minút.
Smutný primát Nitry

Priame napojenie Nitry a Bratislavy železničnou dopravou je jednou z nosných priorít Ministerstva dopravy a výstavby. O trati medzi oboma mestami hovoril minister dopravy Andrej Doležal v odpovedi v rámci štvrtkovej Hodiny otázok v parlamente. Nitra je navyše jediným krajským mestom bez priameho železničného spojenia s Bratislavou.

„Aktuálne sa už vyhodnocuje štúdia realizovateľnosti výstavby novej trate z Nitry do Trnovca nad Váhom, ktorá by dokázala naplniť tento zámer. Štúdia je predpokladom na to, aby takáto stavba mohla byť financovaná, či už z fondov Európskej únie alebo z verejných prostriedkov štátu,“ skonštatoval Doležal, podľa ktorého táto trať dokáže zásadne skrátiť cestovný čas.

Prepojenie Kaliňáka s Bödörovcami? Štát konečne zasiahol!
Slovensko sa po vražde Jána Kuciaka (†27) a jeho snúbenice Martin Kušnírovej (†27) zmieta doslova v marazme na súdoch, prokuratúre ale aj v bežnom živote. Objavené prepojenia medzi politikmi a oligarchami sú také, aké tu doteraz ešte neboli a mnohí... Čítať ďalej
26 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Výhod je niekoľko

Minister tiež poznamenal, že takto sa môže dosiahnuť vyšší stupeň dopravnej obsluhy územia, zvýšiť mobilitu cestujúcich v regionálnej diaľkovej doprave a takisto to môže významne napomôcť odľahčeniu cestnej infraštruktúry. Podľa neho po finalizácii bude štúdia predložená na posúdenie Útvaru hodnoty za peniaze ministerstva financií.

„Samotná stavba bude zároveň zaradená do zoznamu prioritizácie železničných projektov, kde budú hodnotené desiatky až stovky investičných zámerov, ako zlepšiť železničnú infraštruktúru a podľa poradia a v závislosti od dostupnosti finančných zdrojov sa budú uvedené stavby postupne realizovať,“ dodal Doležal.

Premiér nepripravoval Slovensko na druhú vlnu, vymyká sa mu z rúk, tvrdí Raši
Premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽANO) sa vymyká druhá vlna pandémie ochorenia COVID-19 z rúk. Je a bude zodpovedný za všetky škody, ktoré prinesie. Čítať ďalej
26 | 09 | 2020 | TASR