Ruské stíhacie lietadlo Su-30 počas vojenského cvičenia "náhodne" havarovalo, piloti však prežili (VIDEO)
25 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Stíhacie lietadlo Su-30, ktoré sa zrútilo v Rusku, mohlo byť počas vojenských cvičení náhodne zostrelené iným lietadlom, uviedli miestne médiá. Obom pilotom sa podarilo bezpečne katapultovať, lietadlo však bolo zničené, informuje portál RT.


Lietadlo, ktoré v roku 2012 stálo asi 50 miliónov dolárov, v utorok havarovalo do zalesnenej oblasti v ruskom regióne Tver. Obaja piloti nehodu prežili a boli evakuovaní. Incident prežili v „uspokojivom“ stave, vysvetlila tlačová služba pre západný vojenský okruh Ruska.

Zatiaľ čo armáda zostávala pevne informovaná o príčinách havárie, správy z viacerých médií v utorok naznačili, že prúdové lietadlo bolo pravdepodobne zostrelené.

Predbežné zistenia naznačujú, že stroj bol počas vojenského cvičenia zasiahnutý iným lietadlom, uviedol pre moskovskú tlačovú agentúru TASS anonymný zdroj pohotovostných služieb regiónu Tver.



Denník Kommersant priniesol ďalšie podrobnosti a poznamenal, že prúdové lietadlo zasiahla strela z automatického dela, ktorú vystrelil jej modernejší bratranec - viacúčelová stíhačka Su-35. Aj keď lietadlá počas simulovaných leteckých súbojov obvykle neprenášajú muníciu ani rakety, tentoraz tomu tak zrejme bolo. Raketa údajne zasiahla prúdové lietadlo Su-30 do jeho chvostovej časti.

Zábery z dronu zverejnené z miesta udalosti ukazujú, čo zostalo zo zostreleného lietadla roztrúseného v lese, pričom sa pri náraze zväčša rozpadlo.

„Obama bol školák, keď sme začali s nadzvukovými experimentmi,“ tvrdí ruský raketový inžinier
Tvorca ruského nadzvukového klzáku Avangard sa vysmial tvrdeniu Donalda Trumpa, že Rusko ukradlo túto technológiu Obamovej administratíve, pričom uviedol, že nadzvukové experimenty sa v krajine začali dávno pred jeho prezidentovaním, informuje... Čítať ďalej
23 | 09 | 2020 | Marek Molnár