Nemecko vyhodilo šéfa vojenských kontrarozviedok pre podozrenie z prepojenia na pravicový extrémizmus
25 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Šéf nemeckej vojenskej kontrarozviedky bol prepustený uprostred rozsiahleho vyšetrovania stoviek vojakov pre podozrenie z prepojenia na pravicový extrémizmus, informuje portál RT.


Christof Gramm pôjde do predčasného dôchodku budúci mesiac potom, čo viedol spravodajskú organizáciu - známu pod skratkou "MAD" - po dobu piatich rokov, oznámilo vo štvrtok nemecké ministerstvo obrany s tým, že jeho nástupca bude "oznámený v najbližšej dobe."

Tento krok prichádza ako posledná zmena v organizácii MAD, ktorá sa v posledných mesiacoch dostala pod paľbu kritiky v súvislosti s vyšetrovaním viac ako 500 vojakov pre podozrenie z pravicového radikalizmu, pričom je možné, že niektorí dokonca patrili k neonacistickým skupinám.

V máji odhalili vyšetrovatelia na pozemku veliteľa elitnej jednotky špeciálnych síl KSK hromadu nacistických memorabílií a veľký úkryt s ukradnutými výbušninami a strelivom. V posledných rokoch z jednotky zmizlo 48 000 nábojov a 62 kilogramov výbušnín, z ktorých sa podarilo získať iba časť. Mesiac po objave bol zamestnanec MAD suspendovaný pre odovzdávanie dokumentov týkajúcich sa prebiehajúceho vyšetrovania KSK členovi jednotky, čím sa spustilo samostatné vyšetrovanie.

Washington prehrá vojnu proti spoločnosti Huawei, tvrdí skúsený ekonóm
S rastúcim napätím medzi USA a Čínou, čo značne ovplyvňuje technologický sektor, si Intel zaistil licenciu na dodávku vybavenia pre 5G od gigantu Huawei. Program Boom Bust od portálu RT sa zameral na otázku, prečo to Washington dovolil. Čítať ďalej
25 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Zatiaľ čo ministerka obrany Annegret Kramp-Karrenbauerová v júli nariadila rozpustiť jednu zo štyroch spoločností KSK - s 20 jej členmi podozrivými z väzieb na krajne pravicovú ideológiu - vytýkala organizácii MAD po poslednom škandále, že uskutočňujú „neuspokojivú“ a „nedostatočnú“ prácu.

Hoci vyhlásenie ministerstva obrany, v ktorom oznámil odchod šéfa spravodajských služieb, ocenilo úsilie Gramma o potlačenie extrémizmu v ozbrojených silách, uvádza sa v nej, že si bude v budúcnosti vyžadovať „ďalšie úsilie a dynamiku“, ktoré vyzývajú na „obnovenie organizácie“ v rámci MAD.

Ministerstvo tiež poznamenalo, že Gramm bol prepustený z práce „s jeho súhlasom“.

Ruské stíhacie lietadlo Su-30 počas vojenského cvičenia "náhodne" havarovalo, piloti však prežili (VIDEO)
Stíhacie lietadlo Su-30, ktoré sa zrútilo v Rusku, mohlo byť počas vojenských cvičení náhodne zostrelené iným lietadlom, uviedli miestne médiá. Obom pilotom sa podarilo bezpečne katapultovať, lietadlo však bolo zničené, informuje portál... Čítať ďalej
25 | 09 | 2020 | Marek Molnár