Francúzska polícia vyšetruje napadnutie 22-ročnej ženy za to, že mala oblečenú sukňu
25 | 09 | 2020 I Mário Martinka

Študentka uviedla, že ju v Štrasburgu udreli päsťou do tváre traja muži, ktorí povedali „pozrite sa na tú ku**u“


Francúzska polícia začala vyšetrovanie po tom, čo mladá žena uviedla, že bola napadnutá na verejnosti  tromi mužmi za to, že mala sukňu, píše theguardian.com.

Vláda odsúdila „veľmi vážny“ incident ako neprijateľný. Tento čin sa stal uprostred rastúceho hnevu vo Francúzsku nad fyzickým a verbálnym zneužívaním žien na verejnosti. Študentka, ktorú identifikovali iba ako Alžbetu, uviedla, že v piatok popoludní bola v Štrasburgu na východe mesta udretá päsťou do tváre „tromi osobami, ktoré sa sťažovali, že nosím sukňu“.

Kráčala domov, keď jeden z troch zvolal „pozrite sa na tú ku**u v sukni“, povedala Elisabeth pre rádio France Bleu Alsace. Dvaja z nich ju potom držali, zatiaľ čo tretí ju zasiahol do tváre a zanechal jej modrinu na oku, informovala rozhlasovú stanicu. Muži potom utiekli. Povedala, že tam bolo viac ako tucet svedkov, ale nikto nezasiahol ani neprenasledoval útočníkov. Obrázok pohmoždenej tváre Elisabeth bol zverejnený na twitterovom účte France Bleu Alsace a stal sa virálnym. Táto fotka vyvolala zúrivosť medzi používateľmi sociálnych médií.
Reakcia vlády

"Fakty, ktoré sú uvedené, sú veľmi vážne," uviedol vládny hovorca Gabriel Attal. "Vo Francúzsku musíme byť schopní ísť von oblečení na ulicu, ako chceme. Nemôžeme akceptovať fakt, že dnes sa vo Francúzsku žena cíti byť v nebezpečenstve, obťažovaná, ohrozovaná alebo bitá kvôli tomu, ako sa oblieka.“

„Prestaňte štekať, francúzske psy!“: V Pakistane vypukli protesty za dotlač Mohameda
Tisíce ľudí sa stretli na protestoch v Pakistane po tom, čo francúzsky satirický časopis Charlie Hebdo vytlačil komiksovú paródiu na proroka Mohameda. Ide o podobnú provokáciu ako v roku 2015, keď časopis karikatúrou podnietil moslimov, aby... Čítať ďalej
06 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Ministerka vnútra zodpovedná za otázky rovnosti Marlène Schiappaová, navštívila v stredu Štrasburg, aby diskutovala o bezpečnosti žien na verejnosti. „Keď sme svedkami obťažovania na ulici, sexizmu alebo sexuálneho útoku na ženy na verejnom priestranstve, musíme reagovať a zavolať políciu alebo četníkov,“ povedala pre televízny kanál LCI. Centristická vláda prezidenta Emmanuela Macrona začala v posledných týždňoch používať čoraz tvrdšiu rétoriku v otázkach domácej bezpečnosti, čo analytici považujú za posun doprava.

Vo štvrtok bol mužovi uložený dvojmesačný podmienečný trest odňatia slobody v inom prípade za útok na dve ženy - z ktorých jedna mala oblečené, podľa jeho slov príliš krátke šaty. Osemnásťročného mladíka zadržali v stredu a o deň neskôr ho odsúdili na základe špeciálneho zrýchleného postupu v súlade s francúzskym právom. Obe ženy čakali na električku v Mulhouse, keď muž povedal žene, ktorá mala oblečené minišortky: „Nechceš si obliecť ešte kratšie veci?“ Následne mladú ženu sotil a tá spadla na zem. Okrem podmienečného trestu bolo mužovi nariadené podstúpiť 75 hodín verejnoprospešných prác a zúčastňovať sa na vyučovaní o občianstve.

Nelegálni migranti kradnú a znásilňujú ženy, vyhlásila Ivana Trumpová
Bývalá manželka prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa (74) Ivana Trumpová (71), rodená Zelníčková, v aktuálnom rozhovore pre britskú televíznu stanicu ITV vyhlásila, že nelegálni migranti v Amerike kradnú a znásilňujú ženy, informuje portál i... Čítať ďalej
16 | 09 | 2020 | Timotej Dudka