EÚ sa pripája k USA pri odmietnutí legitimity Lukašenkovho kontroverzného prezidentského mandátu
25 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Tajná inaugurácia bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka na nové volebné obdobie bola odmietnutá EÚ, pričom Brusel „preskúmava“ udalosť, o ktorej sa tvrdí, že jej „chýba demokratická legitimita“, informuje portál RT.


Vo štvrtok ráno sa ukázalo, že EÚ neuznáva výsledky bieloruských prezidentských volieb z minulého mesiaca, ktoré podľa nej neboli „ani slobodné, ani spravodlivé“, a dodala, že už tiež nevidí Lukašenka ako legitímneho vodcu národa.

"Takzvaná inaugurácia z 23. septembra 2020 a nový mandát Alexandra Lukašenka postráda akúkoľvek demokratickú legitimitu," uviedol vo vyhlásení, šéf zahraničnej politiky Josep Borrell, s odkazom na nečakanú a tajnú ceremóniu bieloruského vodcu, ktorá sa konala v stredu.

Tento krok iba „prehĺbil politickú krízu“, dodala EÚ a opätovne vyzvala Minsk, aby sa zdržal násilia a zapojil sa do „inkluzívneho národného dialógu“, ktorý by pripravil pôdu pre nové voľby. Medzitým EÚ uviedla, že „prehodnocuje svoje vzťahy s Bieloruskom“.

Ruské stíhacie lietadlo Su-30 počas vojenského cvičenia "náhodne" havarovalo, piloti však prežili (VIDEO)
Stíhacie lietadlo Su-30, ktoré sa zrútilo v Rusku, mohlo byť počas vojenských cvičení náhodne zostrelené iným lietadlom, uviedli miestne médiá. Obom pilotom sa podarilo bezpečne katapultovať, lietadlo však bolo zničené, informuje portál... Čítať ďalej
25 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Borrell už skôr uviedol, že neúspech EÚ, aby prijala sankcie proti bieloruským činiteľom je otázkou našej dôveryhodnosti." Washington tiež oznámil svoje odmietnutie Lukašenka ako legitímneho vodcu Bieloruska.

Je zaujímavé, že o niekoľko hodín neskôr Kremeľ vysvetlil, že ruský prezident Vladimir Putin Lukašenkovi k inaugurácii nezablahoželal. „Nie, nič také nebolo,“ povedal novinárom hovorca Dmitrij Peskov. „Gratulácie boli už pri vyhlásení výsledkov volieb.“

Stredajšia inaugurácia vyvolala ďalšiu vlnu protestov v Minsku a ďalších bieloruských mestách. Davy ľudí vyšli do ulíc v hlavnom meste a pochodovali k pamätníku druhej svetovej vojny v centre mesta. Demonštranti sa stretli so silnou reakciou polície a použitím vodného dela.

Grécko je blízko k obnoveniu rozhovorov s Tureckom o prieskume prírodných zdrojov v Stredomorí
Grécka vláda tvrdí, že je blízko k obnoveniu rozhovorov s Tureckom o námorných zónach vo východnom Stredomorí, avšak to, ako skoro sa to stane, záleží na oboch stranách, informuje portál RT. Čítať ďalej
24 | 09 | 2020 | Marek Molnár