Bývalý funkcionár štátnych lesov ostáva vo väzbe
25 | 09 | 2020 I SITA

Bývalý funkcionár štátneho podniku Lesy SR Tomáš K. bude naďalej stíhaný väzobne. Ako informovala hovorkyňa Najvyššieho súdu SR (NS SR) Alexandra Važanová, senát 5T najvyššieho súdu na dnešnom neverejnom zasadnutí sťažnosť obvineného proti neprepusteniu z väzby zamietol ako nedôvodnú.


„Najvyšší súd dospel k záveru, že dôvod kolúznej väzby u obvineného stále trvá,“ povedala Važanová. Obvinený Tomáš K. podal sťažnosť proti uzneseniu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica z 11. septembra, ktorým bola zamietnutá jeho žiadosť o prepustenie z väzby na slobodu.

Tomáš K. je obvinený pre prijímanie úplatku a legalizáciu príjmu z trestnej činnosti, ktorých sa mal dopustiť v súvislosti s výkonom funkcie obchodného riaditeľa v štátnom podniku Lesy SR.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) 3. júna zadržala 37 osôb v súvislosti s vyšetrovaním korupcie v štátnom podniku Lesy SR. Polícia informovala, že vyšetrovateľ NAKA vzniesol obvinenie dvom osobám Tomášovi K. a Lucii Ď. za obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku a obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

Slovensko má nový rekord v počte infikovaných koronavírusom, pribudlo ich 419
Slovensko má nový rekord v počte infikovaných koronavírusom, pribudlo ich 419. Premiér Igor Matovič to uviedol na sociálnej sieti. Čítať ďalej
25 | 09 | 2020 | SITA


Výška poskytnutého úplatku dosiahla podľa polície hranicu minimálne 147-tisíc eur.

„Obvinený T. K. si po dohode s obvinenou L. Ď. mal vypýtať úplatok vo forme finančnej hotovosti za to, že so súkromnou spoločnosťou, ktorá bola víťazom verejnej súťaže vyhlásenej verejným obstarávateľom Lesy SR, podpíše rámcové dohody. Hodnota úplatku mala byť určená vo výške 13 percent z mesačnej fakturácie. Časť úplatkov bola poskytnutá v hotovosti a ďalšia časť bola legalizovaná formou fiktívnych faktúr za poradenskú a inú činnosť,“ uviedla polícia. Doplnila, že obom obvineným hrozí trest vo výške desať až 15 rokov väzenia za prvý spomenutý skutok a 12 až 20 rokov za druhý skutok.