Rusko vyzýva OPCW, aby poskytlo údaje o „otrave“ Navaľného
24 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Ruská misia pri Organizácii pre zákaz chemických zbraní (OPCW) požiadala Nemecko, aby poskytlo všetky údaje týkajúce sa údajnej otravy Alexeja Navaľného a zverejnilo ich, informuje portál RT.


Potom, čo Berlín odmietol zdieľať akékoľvek údaje týkajúce sa Navaľného s Moskvou a namiesto toho ich poslal OPCW, Rusko sa prostredníctvom organizácie obrátilo na Nemecko, uviedol pre portál RT stály vyslanec pre kontrolu chemických zbraní Aleksandr Shulgin.

"Požiadali sme Nemcov, aby nám poskytli informácie o výsledkoch analýz, krvných vzorkách, biologických vzorkách - jednoducho všetky materiály v súvislosti s jeho údajnou otravou," poznamenal Shulgin.

Okrem toho sa ruská misia v rámci OPCW obrátila aj na vedenie medzinárodnej organizácie a požiadala ju, aby členským štátom poskytla všetky informácie týkajúce sa Navaľného, ​​ktoré má, a účinne ich zverejnila.

Americkí „demokrati“, tureckí teroristi, nemeckí proatlantisti, ukrajinskí radikáli, kto všetko ešte profituje z aféry Navaľnyj?
Hlavným problémom súčasnosti vo vzťahoch medzi Ruskom a “Západom” je naďalej zdravotný stav Alexeja Navaľného. Možno ešte téma Lukašenko, ale to až niekde v úzadí. Čítať ďalej
14 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


"Poslal som osobný list generálnemu riaditeľovi OPCW Fernandovi Ariasovi, kde som ho informoval o našej poznámke Nemecku a požiadal ho, aby bol tento dokument k dispozícii všetkým členským štátom organizácie pre chemické zbrane," uviedol Shulgin.

Moskva doteraz nedostala žiadne informácie od nemeckých úradníkov napriek opakovaným požiadavkám rôznych vládnych agentúr. Jediným výsledkom tohto nedostatku komunikácie je podľa Shulgina prerušenie vlastného domáceho vyšetrovania o tom, čo sa stalo Navaľnému.

Vyšetrovanie sa začalo 20. augusta, keď opozičná osobnosť ochorela v lietadle cestujúcom zo sibírskeho mesta Tomsk do Moskvy. Lietadlo muselo núdzovo zastaviť v inom sibírskom meste - Omsku -, kde bol aktivista hospitalizovaný.

Navaľnyj bol o dva dni prevezený na berlínsku kliniku Charité a nemeckí lekári rýchlo uviedli, že bol vystavený toxínu z notoricky známej rodiny „Novičok“. Tvrdenia ešte viac podporili Navaľného spolupracovníci, ktorí zhromaždili „dôkazy“ z hotela v Tomsku vrátane fľaše s vodou, ktorá údajne obsahovala toxín.

Nemecká vláda tvrdí, že je „príliš skoro“ rokovať o prerušení plynovodu Nord Stream 2 kvôli Navaľnému
Po víkende rokovaní, ktoré sa konali v Berlíne o prepojení plynovodu Nord Stream 2 s údajnou otravou predstaviteľa ruskej opozície Alexeja Navaľného, ​​špekulácie v pondelok zmiernil hovorca nemeckej vlády, informuje portál RT. Čítať ďalej
09 | 09 | 2020 | Marek Molnár