Minister Krajči pokračuje v rozvracaní nemocníc. „Zoťal“ ďalšiu riaditeľskú hlavu. Teraz to ale zrejme prepískol
24 | 09 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Ministra zdravotníctva Mareka Krajčiho v odvolávaní riaditeľov štátnych nemocníc, zdá sa, nezastavili ani vzbury personálu proti jeho nominantom v Poprade či Košiciach. Ako informujú tv.noviny.sk, Krajčí pokračuje v dosadzovaní "svojich" riaditeľov nemocníc, ktorí sa ukazujú ako neschopní. Teraz si kvôli jeho ambíciám musí baliť kufre jedna z najlepších riaditeliek.



Odvolal najlepšiu riaditeľku?

Marek Krajči prekvapujúco „zoťal“ hlavu riaditeľke Fakultnej nemocnice s poliklinikou F.D. Roosvelta v Banskej Bystrici Miriam Lapuníkovej, ktorej už poslal aj dekrét o jej odvolaní. Riaditeľka to priznala na konferencii Vizionári v zdravotníctve 2020.

Predsedníčka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková nie je s týmto rozhodnutím spokojná. „Banská Bystrica je dnes špičkou v rôznych oblastiach. Ako jediní transplantujú pečeň, navyše je to jedna z najlepších štátnych nemocníc a som presvedčená, že pani Lapuníková je tou najlepšou riaditeľkou,“ povedala pre Markízu poslankyňa Cigániková.
Na rade je výberové konanie

Minister zdravotníctva začal s odvolávaním riaditeľov nemocníc už v máji, keď po dlhých rokoch odvolal z postu riaditeľa Národného ústavu detských chorôb Ladislava Kuželu. V auguste vymenil vedenie trenčianskej nemocnice. Napätú situáciu musel iba pred pár dňami hasiť v Poprade, kde proti novému riaditeľovi spísali zamestnanci petíciu. Krajčí odvolal aj riaditeľa Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach.

Šokujúci stav v popradskej nemocnici. Nakazení koronavírusom sú oddelení iba igelitom!
O tom, aký nebezpečný je COVID-19 počúvame s každej strany a potvrdzujú to aj počty nakazených a mŕtvych. O to desivejšie vyznievajú informácie od zamestnancov popradskej nemocnice, ktorý ich prezradili denníku Nový Čas. Čítať ďalej
22 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Vo Fakultnej nemocnici v Banskej Bystrici je Miriam Lapuníková dočasne poverená riadením daného zdravotníckeho zariadenia až do skončenia riadneho výberového konania. Ministerstvo zdravotníctva vyzýva verejnosť, aby sa zapájala do vyhlásených výberových konaní, rovnako sa tak, podľa ministerstva, môže do výberového konania zapojiť i Miriam Lapuníková.
Namiesto troch iba jedna osoba

Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva v tejto súvislosti poslala pre tnnoviny.sk stanovisko: „Cieľom vedenia ministerstva zdravotníctva je transparentné vedenie nemocníc a rovnako aj rozumné vynaloženie finančných nákladov a ich prioritné investovanie do poskytovania zdravotnej starostlivosti. Prax v nemocniciach zároveň ukázala, že model viacčlenného riadenia zdravotníckeho zariadenia sa v praxi vo viacerých prípadoch neosvedčil. Z toho dôvodu postupne v nemocniciach nastavujeme prechod z trojčlenného riadiaceho orgánu Rady riaditeľov na jedno-osobový riadiaci orgán.“

Riaditelia ministra Krajčiho rozvášnili personál nemocníc. Po Poprade sa búria aj v Košiciach
Zdá sa, že to neboli najvhodnejší adepti. Keď minister zdravotníctva Marek Krajči pred zhruba štvrť rokom vymenil riaditeľov v takmer všetkých našich štátnych nemocniciach určite nečakal, že na jeseň bude musieť riešiť vážne vzbury personálu proti... Čítať ďalej
22 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.